Co warto zjeść na Bermudach? – smaki Bermudów

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Podczas wizyty na Bermudach, nie sposób jest uniknąć delektowania się lokalnymi przysmakami, które stanowią nieodłączny element tego magicznego miejsca. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie ”Co warto zjeść na Bermudach?” i omówimy najpopularniejsze dania archipelagu, które warto poznać podczas podróży. Znajdziesz tu zupy, dania główne, desery, napoje i przekąski, które z pewnością zaspokoją Twoje podniebienie i dostarczą niezapomnianych doznań kulinarnych.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Zupy

Fish Chowder

Niezwykle popularną zupą na archipelagu jest Fish Chowder. Danie to zachwyca swoim unikatowym smakiem i aromatem, charakterystycznym dla kuchni bermudzkiej.

Swój unikalny smak zupa zawdzięcza przede wszystkim dwóm kluczowym składnikom: czarnemu rumowi (Goslings Bermuda Black Seal Rum) i sosowi sherry pepper (Outerbridge’s Original Sherry Peppers). To właśnie te dwa niezwykłe komponenty nadają daniu charakterystycznego, dymnego aromatu i pikantności. Rum odpowiada nie tylko za głębię smaku zupy, ale także delikatną słodycz, która doskonale komponuje się z intensywnością sosu sherry pepper. Połączenie tych dwóch elementów tworzy niepowtarzalny smak Fish Chowdera.

Mówiąc o Fish Chowder nie można zapominać o rybach, będących głównym składnikiem tej zupy. Istnieje wiele wariantów przyrządzania Fish Chowdera, w których grają one główną rolę. W niektórych z nich spotkamy się z używaniem gotowanych łbów graników, nadających zupie charakterystycznej konsystencji. W innych przepisach zaleca się z kolei przyrządzanie zupy z filetów z dorsza, okonia morskiego lub plamiaka. Niezależnie od tego z jakiej ryby będzie przygotowany Fish Chowder, możemy mieć pewność, że próbowane przez nas danie pozytywnie zaskoczy nasze kubki smakowe.

W skład Fish Chowdera wchodzą także najczęściej cebule i pomidory. Składniki te dodają świeżości i wyjątkowego, swojskiego smaku zupie.

Bermuda fish tomato soup with seasonal vegetables and black rum close-up in a bowl on the table. horizontal
Bermudzka rybna zupa pomidorowa z sezonowymi warzywami i czarnym rumem w zbliżeniu w misce na stole. poziomo, licencja: shutterstock/By fomaa

Dania główne i inne przysmaki

Shark Hash

Shark Hash to kolejne, niezwykłe danie, które choć może być trudno dostępne w restauracjach, zasługuje na uwagę podróżujących smakoszy.

Przygotowanie Shark Hash jest procesem, który wymaga umiejętności i troski o zachowanie autentycznego smaku. Dania tego nie można znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym, dlatego będąc na Bermudach warto spytać starszych mieszkańców archipelagu o Shark Hash, którzy być może znają miejsce gdzie jest ono nadal przyrządzane, albo sami potrafią je zrobić.

Głównym składnikiem Shark Hash jest rekin, a dokładniej jego wątroba i mięso. W procesie przygotowywania dania używa się oleju pozyskanego z wątroby tegoż zwierzęcia, który nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Składnik ten stanowi bazę do przyrządzania mięsa rekina, które jest następnie delikatnie podsmażane i doprawiane.

Ważnym komponentem Shark Hash jest również papryczka sherry, nadająca daniu pikantności i intensywności. Dzięki niej potrawa ma wyrazisty charakter i odróżnia ją od innych dań przyrządzanych z owoców morza, mogących uchodzić za jałowe czy nieprzyprawione. Połączenie oleju z wątroby rekina, mięsa rekina i papryczki sherry tworzy harmonijną kombinację smaków, która wyróżnia się na tle innych, być może bardziej popularnych bermudzkich potraw.

Fishing man sport fishing spinner shark on catch release fish activity boat tour pulling line. Fisherman outdoor in Everglades, Florida. Summer leisure recreation.
Fishing man sport fishing spinner shark on catch release fish activity boat tour pulling line. Fisherman outdoor in Everglades, Florida. Summer leisure recreation., licencja: shutterstock/By martinmark

Hoppin’ John

Kolejnym, fascynującym daniem na naszej liście jest Hoppin’ John. W przeciwieństwie do wcześniej omawianej pozycji, potrawa ta zasługuje na miano kulinarnego dobrodziejstwa nie tylko na Bermudach, ale i całych Karaibach, a nawet poza nimi. Mowa tutaj przede wszystkim o południowych stanach USA, z których pochodzi. Danie to zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem, który cenią zarówno miejscowi, jak i przyjezdni.

Podstawowymi składnikami Hoppin’ John są fasola czarne oko i ryż. Połączenie to stanowi bazę dania, która często wzbogacana jest różnymi dodatkami zaspokajającymi głód i oczekiwania smakowe. Jednym z najpopularniejszych z nich jest boczek, nadający potrawie wyrazistego smaku i chrupkości. Delikatnie podsmażony doskonale komponuje się z delikatnym smakiem fasoli i ryżu. Innym, często używanym dodatkiem jest kapusta, dzięki której danie jest bardziej soczyste.

Warto również wspomnieć o tym, iż Hoppin’ John to potrawa, która ma głębokie korzenie kulturowe i historyczne. Jest ona często spożywana w Nowy Rok na południu Stanów Zjednoczonych. Kosztowanie posiłku w tym kontekście świątecznym ma przynieść szczęście i dostatek.

Homemade Southern Hoppin John with Rice and Pork
Homemade Southern Hoppin John with Rice and Pork, licencja: shutterstock/By bhofack2

Langusta (Spiny Lobster)

Choć langusty same w sobie nie są potrawą, warto na pewno o nich wspomnieć omawiając kulinarną scenę Bermudów. Cieszą się one tutaj bowiem niezwykłą popularnością, zwłaszcza w sezonie, czyli od września do marca. W związku z tym, jeśli przebywasz właśnie wtedy na archipelagu i lubisz owoce morza z pewnością nie zawiedziesz się wyborem dostępnych dań w lokalach gastronomicznych na Bermudach.

Skorupiaki te są niezwykle cenione przez lokalnych mieszkańców i turystów ze względu na ich przystępny profil smakowy oraz obfitość mięsa, obecnego przede wszystkim w ogonie. W tym właśnie miejscu znajdziemy najwięcej delikatnego i soczystego mięsa, będącego prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

Podczas przygotowywania langust na Bermudach, lokalni kucharze często sięgają po różne przyprawy, aby podkreślić smak i aromat tego wyjątkowego owocu morza. Granulowany czosnek, pieprz cytrynowy i papryka to popularne przyprawy, dodające daniu pikantności i intensywności smaku. Delikatny miąższ doskonale z nimi współgra, zapewniając wyjątkowe doświadczenia smakowe.

Langusty na Bermudach można znaleźć w wielu restauracjach i na licznych straganach. Należy jednak pamiętać, że ich dostępność może być ograniczona. Z tego powodu warto planować swoją wizytę na Bermudach w odpowiednim okresie.

spiny lobster food on white plate, fresh lobster or rock lobster seafood with herb and spices lemon coriander parsley lettuce salad, lobster for cooking food and seafood sauce - top view
spiny lobster food on white plate, fresh lobster or rock lobster seafood with herb and spices lemon coriander parsley lettuce salad, lobster for cooking food and seafood sauce – top view, licencja: shutterstock/By Poring2017

Conch Stew

Conch Stew, czyli gulasz ze ślimakami morskimi, to kolejna fascynująca pozycja, którą znajdziemy w restauracyjnym menu na Bermudach, zachwycająca smakoszy poszukujących egzotycznych doznań kulinarnych. Choć danie to może wydawać się nieco nietypowe, jest niezwykle popularne zarówno na Bermudach, jak i na innych Wyspach Karaibskich.

Morskie mięczaki, będące bazowym składnikiem Conch StewIch mają lekko słodkie i nieco gumowate mięso. Tekstura ta często jest jednak niwelowana dzięki odpowiedniemu przygotowaniu potrawy, nadającemu jej bardziej przystępnego charakteru. Możemy mieć pewność, iż przyrządzane przez specjalistów mięso ślimaków będzie miało wyjątkowy smak, mogący zachwycić entuzjastów niebanalnych wrażeń kulinarnych.

Oprócz ślimaków morskich, do Conch Stew często dodaje się posiekane, świeże pomidory i aromatyczne cebule. Ta wyjątkowa kompozycja tworzy wyjątkowe połączenie smakowe, mogące okazać się prawdziwą ucztą dla zmysłów.

Ważną rolę w przygotowaniu tego dania odgrywają także przyprawy. Często używane są tutaj pieprz, papryka i sól. Z pewnością nadają one pikantności, a także wyrazistości daniu.

Instant Pot Haitian Lambi Stew - Conch Stew
Instant Pot Haitian Lambi Stew – Conch Stew, licencja: shutterstock/By mychko

Codfish Breakfast

Mówiąc o kuchni bermudzkiej nie sposób nie wspomnieć o Codfish Breakfast, śniadaniu, będącym gastronomiczną wizytówką archipelagu. Jest to kulinarne dobrodziejstwo, które Bermudczycy uwielbiają przyrządzać gdy tylko mają nieco więcej czasu (w niedzielne poranki, na urlopie czy podczas świąt).

Głównym składnikiem Codfish Breakfast jest solony dorsz. Tradycyjnie podawany jest on w towarzystwie cebuli smażonej na maśle, która dostarcza dodatkowych walorów smakowych. Co się tyczy innych dodatków, są one w dużej mierze zależne od preferencji kucharza. Często do potrawy dodawane są gotowane ziemniaki. Co ciekawe, dużą popularnością cieszą się również banany, zwłaszcza odmiany cavendish, które dodają słodyczy i delikatnego smaku, doskonale kontrastującego z solonym dorszem. Do Codfish Breakfast dodaje się niekiedy także gotowane jajka, będące bogatym źródłem białka, a także plastry awokado, dostarczające zdrowych tłuszczy organizmowi.

Bermuda codfish breakfast with onion tomato sauce, boiled potatoes, eggs, banana and avocado close-up in a plate on the table.
Bermuda codfish breakfast with onion tomato sauce, boiled potatoes, eggs, banana and avocado close-up in a plate on the table., licencja: shutterstock/By fomaa

Fish Sandwich

Jeśli mamy ochotę spróbować czegoś w formie przekąski na Bermudach, z pewnością powinniśmy skosztować Fish Sandwicha, czyli kanapki ze smażoną rybą. Podawana jest ona na chlebie z rodzynkami, które nadają daniu wyjątkowego, nieco słodkiego smaku i zaskakująco smacznie komponują się z morskim składnikiem.

Chrupkości i świeżości przekąsce dodaje z kolei sałatka coleslaw, będąca podstawowym dodatkiem Fish Sandwicha. Poza tym, połączenie kapusty, marchewki i majonezu nadaje soczystości kanapce. Jeśli wolimy bardziej pikantne przekąski, poprośmy koniecznie o dodanie ostrego sosu do naszego Fish Sandwicha.

Miejscowi lubią popijać ten smakołyk piwem imbirowym, które dodatkowo orzeźwia, gasi pragnienie i łagodzi ostry smak.

Jeśli jesteś zainteresowany spróbowaniem Fish Sandwicha na Bermudach, warto odwiedzić następujące lokale gastronomiczne: Café Olé, Seaside Grill i Art Mel’s.

Whole grain walnut raisin bread
Whole grain walnut raisin bread, licencja: shutterstock/By Ming.W

Codfish Cakes

Codfish Cakes to kolejna, smaczna przekąska popularna na Bermudach, której przygotowywanie jest ściśle związane z bogatym dziedzictwem kulturowym archipelagu. Są one bowiem przyrządzane przez lokalnych mieszkańców zazwyczaj w Wielki Piątek.

Codfish Cakes składają się mieszanki dorsza, cebuli, mąki i ziemniaków, ukształtowanej w formie klopsów i usmażonej na patelni.

Co się tyczy dodatków, popularne jest stosowanie pietruszki, która nadaje Codfish Cakes odrobiny świeżości i urozmaica danie.

Codfish Cakes często podawane są w formie kanapek, których pieczywem są specjalne świąteczne bułki z krzyżem na wierzchu, znane jako „hot cross buns”. Kiedy łączy się je z Codfish Cakes, powstaje smaczna i tradycyjna kombinacja smaków.


Cod cake food
Cod cake food, licencja: shutterstock/By rocharibeiro

Desery

Black Rum Cake

Bermudy mogą się także pochwalić wyśmienitymi deserami, które z pewnością podbiją serce niejednego smakosza słodkich przysmaków. Black Rum Cake, czyli babka z czarnym rumem, to wyjątkowy deser, będący pyszną kulinarną atrakcją zarówno na Bermudach, jak i w innych częściach Karaibów, szczególnie na Jamajce. Jeśli więc jesteś gotowy na nowe przygody kulinarne i pragniesz egzotycznych doznań smakowych, koniecznie skosztuj Black Rum Cake, na pewno się nie zawiedziesz.

Wielu mieszkańców Bermudów przyrządzających Black Rum Cake używa czarnego rumu Goslings Bermuda Black Seal, produkowanego według 150-letniej receptury. Jest to dość ekskluzywny rum, którego dodanie do ciasta świadczy o unikatowości deseru w kontekście smaku i aromatu. Z pewnością nadaje mu wyjątkowego charakteru i głębokiego wyrazu, który doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta.

Podstawowe składniki Black Rum Cake są podobne do tych stosowanych podczas przygotowywania standardowej babki (jajka, woda, olej, cukier i masło).

Oprócz rumu, do ciasta dodaje się również śliwki, wiśnie czy rodzynki.

Warto dodać, że na Bermudach można znaleźć ciasto z czarnym rumem w niektórych sklepach spożywczych. Jedną z firm specjalizujących się w produkcji tego wyśmienitego deseru jest Bermuda Rum Cake Company, mająca swoją siedzibę w Royal Naval Dockyard. Oferta firmy obejmuje tradycyjną wersję z rumem, a także czekoladowy wariant z kawałkami wiśni, moreli i ananasów.

Dark Food Photography of Traditional Rum Cake
Dark Food Photography of Traditional Rum Cake , licencja: shutterstock/By Meet+Anjarlekar

Malasadas

Malasadas to pyszne pączki o odległych, portugalskich korzeniach, które charakteryzują się wyjątkową puszystością w środku i chrupkością na zewnątrz. W tradycyjnej wersji nie posiadają one nadzienia, co odróżnia je od pączków popularnych w innych krajach, chociażby w Polsce.

Jedynymi dodatkami w klasycznej, portugalskiej wersji deseru są cukier i cynamon, którymi posypywane są pączki. W innych wariantach są one polewane również melasą.

Historia malasadas na Bermudach wiąże się z napływem portugalskich robotników rolnych, głównie z Azorów, w połowie XIX wieku. Imigranci Ci przynieśli ze sobą tę tradycyjną wersję pączka i wprowadzili ją do lokalnej kuchni. Od tego czasu malasadas stały się popularnym deserem na Bermudach i są często spożywane podczas Shrove Tuesday (wtorek przed Środą Popielcową, odpowiednik tłustego czwartku).

Malasadas na archipelagu można znaleźć w lokalnych supermarketach i niektórych restauracjach czy kawiarniach, takich jak Café Acoreano (portugalski lokal w Hamilton). Smakołyk ten cieszy się ogromnym uznaniem wśród mieszkańców i turystów, poszukujących czegoś słodkiego i lekkiego.

Malasada donuts. Sweet sweets made by sprinkling sugar on fried bread.
Malasada donuts. Sweet sweets made by sprinkling sugar on fried bread., licencja: shutterstock/By yukimco

Napoje

Dark ‘n’ Stormy

Jeśli szukasz prawdziwego orzeźwienia w upalny dzień i spędzasz swój urlopowy czas na Bermudach, koniecznie spróbuj Dark 'n’ Stormy. Jest to niezwykły, pełny wyjątkowego smaku koktajl, którego oryginalna receptura została sporządzona właśnie na tym archipelagu.

Ten fascynujący drink przygotowuje się z prostych, ale dobrze skomponowanych składników. Głównymi elementami Dark 'n’ Stormy są czarny rum i piwo imbirowe, tworzące unikalne połączenie smakowe. Oryginalny Dark 'n’ Stormy został po raz pierwszy sporządzony w 1991 roku z pochodzącego z Bermudów rumu Goslings Black Seal, znanego z bogatego smaku i tradycji.

Aby przygotować Dark 'n’ Stormy, należy dodać do szklanki do koktajlu typu highball kilka kostek lodu, a następnie nalać 100 ml piwa imbirowego, który nada napojowi lekkiej pikantności i wyrazistości. Kolejnym krokiem jest ostrożne dolanie czarnego rumu (60 ml). Często podczas przyrządzania drinka dodaje się także świeżo wyciśniętego soku z limonki, który nadaje nuty kwasowości, oraz syropu cukrowego, balansującego zróżnicowaną kompozycję smaków. Drink jest zazwyczaj dekorowany skórką z limonki, nadającej mu atrakcyjnego wyglądu i podkreśla nuty cytrusowe koktajlu.

Warto również dodać, iż drink Dark 'n’ Stormy jest spotykany w różnych wersjach i jego skład różni się w zależności od indywidualnych preferencji i dostępnych składników. W niektórych wariantach dodaje się cydr, sok z cytryny, a nawet bourbon.

Boozy Rum Dark and Stormy Cocktail with LIme
Boozy Rum Dark and Stormy Cocktail with LIme, licencja: shutterstock/By bhofack2

Rum Swizzle

Rum Swizzle, to koktajl na bazie rumu, który z dumą nosi miano „narodowego napoju Bermudów”. Ten orzeźwiający i smaczny drink jest nieodłącznym elementem życia na Bermudach i cieszy się ogromnym uznaniem zarówno wśród miejscowych, jak i przyjezdnych.

Przygotowanie Rum Swizzle może różnić się nieco w zależności od konkretnej wersji. Istnieje jednak kilka kluczowych składników, które stanowią jego podstawę. Najczęściej używanymi są: złoty i czarny rum (każdego po 120 ml), sok z dwóch cytryn, sok z ananasa i pomarańczowy (każdego po 140 ml), likier lub grenadyna (60 ml) oraz sześć kropli angostury.

Sposób przygotowania koktajlu Rum Swizzle jest stosunkowo prosty i polega na energicznym mieszaniu wymienionych składników w dzbanku z kruszonym lodem. Połączenie różnych soków i rumów nadaje temu koktajlowi intensywnego i złożonego smaku. Sześć kropli angostury z kolei uzupełnia tę wyjątkową kompozycję nutami korzennymi i ziołowymi. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, drink należy przecedzić do kieliszków koktajlowych.

Na koniec koktajl jest często dekorowany skórką pomarańczy i wiśnią. Dopieszczony w ten sposób napój jest atrakcyjny zarówno pod względem walorów smakowych, jak i wizualnych.

Boozy Refreshing Queens Park Swizzle with MInt Rum and Bitters
Boozy Refreshing Queens Park Swizzle with MInt Rum and Bitters, licencja: shutterstock/By bhofack2

Autor: Michał Jakoniuk – pasjonata podróży i poznawania nowych kultur. Swoją pasję do zwiedzania nowych miejsc w trakcie studiów łączył z wykopaliskami archeologicznymi w których uczestniczył. Choć aktualnie rzadziej podróżuje, pielęgnuje swoje zainteresowania związane z podróżami i turystyką w pracy, pisząc artykuły tematyczne. Oprócz zajmowania się copywritingiem, od kilku lat jest aktywnym korepetytorem.

Poprzedni

Gotowy plan wycieczki objazdowej po Bermudach

Hotele Bermudy – lista TOP rekomendowanych noclegów

Następny

Dodaj komentarz