Co warto zjeść na Dominikanie? – smaki Dominikany

Tagi , , , , ,

Bliskość Oceanu Atlantyckiego, tropikalny klimat oraz mnóstwo słońca powodują, że Dominikana ma najlepszy wybór tropikalnych owoców i warzyw. Na wyspie wszystko jest organiczne, bez dojrzewania na siłę i wolne od pestycydów. Oprócz lokalnych rynków i sklepów spożywczych wszędzie w kraju znajdziesz przydrożne stoiska z jedzeniem i sprzedawców ze świeżo wyciskanymi sokami, wodą kokosową, smoothies oraz kawą parzoną z lokalnie zbieranych ziaren. Jakie są smaki Dominikany?

Co warto spróbować na Dominikanie? Jakie potrawy są najpopularniejsze? Aby pomóc Ci w wyborze odpowiedniego dania lub potrawy, przygotowaliśmy zestawienie TOP 10 najpopularniejszych dań na Dominikanie. Smaki Dominikany w jednym miejscu!

Cocoa fruit ( Theobroma cacao ) on a tree
Cocoa fruit ( Theobroma cacao ) on a tree, licencja: shutterstock/By Yakov Oskanov
Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Smaki Dominikany

Bardzo często przy lokalnych drogach można spotkać przydrożne stoiska z lokalną żywnością. Znajdziesz na nich m.in.: owoce nerkowca, dżemy owocowe i pieczone słodkie ziemniaki – bataty. W sezonie możesz także smakować wiele odmian mango, które kosztują kilka peso za sztukę. Tamarynd to kolejny tropikalny owoc sprzedawany na ulicach Dominikany w postaci soków, past i sosów. Wiele z tych przydrożnych straganów sprzedaje także winogrona morskie (Umibudo Okinaw), marakuje, owoce Gravioli (Guanabana), pigwice (Sapodilla), gujawy oraz niezwykle soczyste karambole.

Turyści mają niestety tendencję do stołowania się wyłącznie w hotelowych restauracjach, które serwują zazwyczaj dania kuchni międzynarodowej. Warto jednak spróbować prawdziwego, lokalnego jedzenia. 

Kuchnia Dominikany jest połączeniem tradycji kulinarnych Hiszpanii, Indian Taino, Afryki, a także wpływów portorykańskich, kubańskich i bliskowschodnich. Każdy region ma swoje własne potrawy, ale większość składników jest wspólna – biały ryż, fasola, jukka, chilli, słodkie ziemniaki, plantany, awokado, ryby, owoce morza i kukurydza. 

​TOP 10 potraw i dań, które warto spróbować podczas wakacji na Dominikanie

​Sancocho

Sancocho to rodzaj mięsnego gulaszu, który jest popularny także w krajach Ameryki Łacińskiej. Wersja dominikańska różni się ilością i rodzajami mięsa.
Sancocho na Dominikanie może występować w wersji deluxe: Sancocho de Siete Carnes, w którym siedem różnych rodzajów mięs miesza się z warzywami korzeniowymi, kukurydzą na kolbie, ziołami, przyprawami i plantanem. Finalnie powstaje gęsty, mięsny gulasz, niepodobny do niczego, co próbowałeś wcześniej. Uproszczona wersja Sancocho zawiera zazwyczaj wołowinę i ewentualnie kurczaka. Danie to podawane jest zazwyczaj z Arroz blanco, kilkoma plasterkami awokado i lokalnym ostrym sosem zwanym Agrio de naranja. Składniki różnią się w zależności od tradycji i kucharza, ale w Sancocho nigdy nie powinno być makaronu ani sosu pomidorowego!

Dominican traditional food, woman eating sancocho
sancocho, licencja: shutterstock/By kobbymendez

​Mangú

Mangú jest potrawą typowo dominikańską. Jest to bardzo popularne danie składające się z puree z zielonych platanów, które zwykle podawane jest z czerwoną cebulą, smażonymi jajkami, salami i Queso Frito (smażonym serem). Smaki Dominikany -danie to podawane jest na śniadanie, jednak czasami pojawia się także na stole podczas obiadu. Wszystkie dowody wskazują na afrykańskie pochodzenie nazwy tego dania. Czasami używa się słowa mangú w odniesieniu do puree warzywnego, jak na przykład: Mangú de yautía.

​Pollo guisado

Pytasz o smaki Dominikany? Mięso z kurczaka jest syte, łatwe i szybkie w przyrządzaniu, a do tego niedrogie. Nic dziwnego, że jest jednym z najpopularniejszych mięs w Republice Dominikańskiej. Danie z kurczaka jest zazwyczaj jednym z najczęściej znajdujących się w tradycyjnym menu obiadowym Dominikany. Mieszkańcy wyspy uwielbiają także drobiowe żołądki, szyjki i nóżki. Drobiowe szyjki i nóżki są nazywane – pico y pala.

​Bizcocho Dominicano

Bizcocho Dominicano, czyli ciasto dominikańskie to prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych ciast na wyspie. Pojawia się na wszystkich uroczystościach, począwszy od urodzin po śluby itp. Nie jest to zwykłe ciasto. Jego maślana konsystencja, w połączeniu z tradycyjnym nadzieniem ananasowym, aromatem wanilii i soku pomarańczowego tworzy niesamowity smak.
Każde miasto na Dominikanie ma jednego lub więcej „maestros pasteleros” (Mistrzów piekarstwa), którzy tworzą własne wersje tego niesamowitego ciasta.
Tradycyjny lukier bezowy używany w dominikańskich ciastach nazywa się suspiro, co po hiszpańsku oznacza „westchnienie”.

​Arroz Blanco

Ryż jest główną podstawą kuchni dominikańskiej. Istnieje wiele dominikańskich potraw z ryżu. Arroz blanco jest podstawą La Bandera Dominicana, tzw. tradycyjnego dominikańskiego posiłku składającego się z białego ryżu, Habichuelas Guisadas (duszonej fasoli), Pollo Guisado lub Res Guisada (duszonego kurczaka lub wołowiny) i sałatki. Ryż powinien być „graneado”, czyli ugotowany do końca, ale jędrny z całkowicie oddzielonymi od siebie ziarnami.

dominican food, Rice, beans and meat. typical food of the Dominicans
​Arroz Blanco, licencja: shutterstock/By jutia

​Ensalada verde

Praktycznie do każdego posiłku na Dominikanie zostanie podana sałatka. Istnieje wiele odmian Ensalada verde, niektóre z nich wykorzystują sałatę jako podstawę, inne – poszatkowaną kapustę. Oprócz sałaty / kapusty dodawane są także pomidory, cebula, ogórek, gotowane buraki, papryka i rzodkiewka.

​Habichuelas guisadas

Fasola jest doskonałym źródłem białka. Jest ona bardzo popularna w kuchni Ameryki Łacińskiej i Karaibów. Habichuelas guisadas jest zazwyczaj przyrządzane z czerwonej fasoli nerkowatej, pinto lub żurawinowej (borlotti) i podawane z ryżem, najczęściej z Arroz Blanco. Każda dominikańska gospodyni ma swój własny przepis na to danie.

​Tostones

Tostones to kolejna potrawa, która jest popularna także w innych krajach Ameryki Łacińskiej. Danie to zajmuje szczególne miejsce na dominikańskim stole. Tostones robi się z niedojrzałych platanów i podaje jako dodatek do dań mięsnych oraz rybnych lub jako część większego posiłku. Tostony je się tak samo jak frytki. Nie ma nic lepszego niż chrupiące tostony posypane solą i zanurzone w naszym smacznym pomidorowym sosie.

​Habichuelas con dulce

Habichuelas con dulce to wyjątkowe dominikańskie danie, które jest jednym z najpopularniejszych na wyspie. Podaje się je co roku w okresie Wielkiego Postu i Wielkanocy. Zazwyczaj robi się je w dużych ilościach i dzieli się nim z rodziną, przyjaciółmi i sąsiadami. Habichuelas con dulce jest jednym z tych dań, na które każda rodzina ma swój własny przepis. Podstawą jest kombinacja przypraw przypraw takich jak: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i wiele innych w zależności od kucharza. Dodatkowo w niektórych częściach kraju Habichuelas con dulce podaje się razem z tostami Casabe (chlebem z manioku).

Sweet beans served in a bowl with a woven tablecloth underneath, a dessert from the Dominican Republic made of red beans, milk, sugar and spices known as habichuelas con dulce.
habichuelas con dulce., licencja: shutterstock/By Mario De Moya F

​Morir soñando

Pomarańcza i mleko nie są składnikami, które zwykle łączy się w napojach. Na Dominikanie z tej kombinacji powstał pyszny i niezwykle pożywny napój, który łączy mleko i sok pomarańczowy – Morir soñando. Jego nazwę można przetłumaczyć jako „umrzeć śniąc”. Dodatkowo Morir soñando jest typowo dominikańskim napojem, który jest popularny w całym kraju. Podaje się go jako orzeźwiający napój lub jako dodatek do kanapek podczas lekkiego posiłku. Dodatkowo zamiast soku pomarańczowego można użyć innych soków cytrusowych: sok z limonki lub sok z gorzkiej pomarańczy to również bardzo popularne opcje.

Co kupić na Dominikanie – pamiątki z Dominikany? (wyspykaraibskie.pl)

​Smaki Dominikany – Inne równie popularne potrawy na Dominikanie

  • Chivo guisado (bogate w oregano duszone mięso kozie),
  • Pasteles en hoja (podobne do tamales, danie obowiązkowe podczas różnych świąt i uroczystości),
  • Empanadas (bez których żadne przyjęcie nie jest udane),
  • Yaroa (danie, które bardzo przypomina gyros),
  • Arroz con leche (niezwykle smaczny, dominikański pudding ryżowy),
  • Arepa (ciasto z mąki kukurydzianej, rodzynek i mleka kokosowego),
  • Pastelitos de yuca (pyszne ciasteczka, wykonane z jadalnego manioku),
  • Mofongo (aromatyzowane czosnkiem smażone puree z platanów),
  • Coco Loco (w tłumaczeniu „szalony kokos” – popularny na Karaibach drink, składający się z soku z limonki, rumu i mleczka kokosowego),
  • Quipes lub kipes (dominikańska wersja libańskiej przekąski kibbeh),
  • Asopao (rosół z kurczaka, krewetek lub innego rodzaju mięsa),
  • Pescado frito (smażone owoce morza serwowane zazwyczaj w budkach i barach na plaży),
  • Yaroa (dominikańskie frytki z majonezem i ketchupem),
  • Chenchen (potrawa z młodej, gotowanej kukurydzy z ziołami),
  • Chimi lub chimichurri ( autentyczny dominikański burger).

Autor: Magdalena Łydka

Poprzedni

Wakacje na wyspie Cayo Coco – zwiedzanie, hotele, noclegi, plaże

Wiosna na Dominikanie, jaka pogoda w marcu, kwietniu i maju

Następny

Dodaj komentarz