Co warto zjeść na Grenadzie? – smaki Grenady

Tagi , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oprócz rajskich plaż i przepięknych widoków, na Grenadzie znajdziemy wiele wyjątkowych smaków i kulinarnych specjałów, których korzenie znajdują się często w Indiach czy Afryce. W tym artykule zaprezentujemy różnorodne przysmaki popularne na Grenadzie. Przedstawimy interesujące specjały kulinarne w skategoryzowanej formie, obejmującej dania główne, desery, zupy, przekąski i napoje.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Dania główne

Pelau

Jednym z kluczowych dań, które trzeba spróbować będąc na Grenadzie, jest Pelau, tradycyjne danie z ryżem, które stanowi integralną część kuchni Karaibów.

Podstawowymi składnikami dania są: mięso (zazwyczaj kurczak lub wołowina), ryż, groch, mleko kokosowe i cukier.

Jeśli chodzi o dodatki, często stosowanymi przyprawami, które wzbogacają smak dania są: kardamon, goździki, kminek i kolendra.

Podczas przygotowywania dania mięso jest karmelizowane, a pozostałe składniki dodawane są stopniowo, tworząc ciemnobrązowy gulasz.

W wersji z kurczakiem, mięso jest obtaczane w cukrze, nadającym potrawie subtelnej słodyczy.

A view of a plate of brown stew chicken.
Widok na talerz z brązowym gulaszem z kurczaka, licencja: shutterstock/By TonelsonProductions

Oil Down

Oild Down to jednogarnkowy gulasz, będący prawdziwym, narodowym daniem wyspy. Zazwyczaj zawiera on takie składniki jak mięso, ryby, kluski, warzywa, mleko kokosowe, kurkumę i chlebowiec, które gotuje się w mleku kokosowym.

Nazwa potrawy odnosi się do procesu wchłaniania przez składniki oleju z mleka kokosowego lub osadzania się ich na dnie.

Termin „oil down” jest również używany na określenie tradycyjnej imprezy sąsiedzkiej, podczas której przygotowuje się i spożywa to danie.

Large, rustic iron pot full of bright yellow Caribbean curry stew of corn on the cob, saltfish, dumplings and spices, adorned by colorful, tropical flowers and palms from a Grenada oil down festival.
Duży, rustykalny żeliwny garnek pełen jasnożółtego karaibskiego gulaszu curry z kukurydzy w kolbie, słonej ryby, pierogów i przypraw, ozdobiony kolorowymi, tropikalnymi kwiatami i palmami z festiwalu olejowego w Grenadzie, licencja: shutterstock/By Re+Metau

Crab Back

Będąc na Grenadzie z pewnością warto też skosztować potrawy zwanej Crab Back, podawanej często w formie śniadania.

Jak wygląda proces przygotowania Crab Back? Po ugotowaniu kraba należy wyjąć z niego mięso i wymieszać je z papryką, cebulą, czosnkiem i bułką tartą. Taki farsz wkłada się następnie w miejsce wyjętego mięsa.

Cooked crab phalanx with aioli sauce and lemon slices on metallic background. Top view with copy space.
Gotowana falanga kraba z sosem aioli i plasterkami cytryny na metalicznym tle. Widok z góry z miejscem na kopię, licencja: shutterstock/By asyanurullina

Curried Goat

Curried Goat to danie przyrządzane w formie curry z mięsa koziego, które zostało wprowadzone na Karaiby za pośrednictwem diaspor południowoazjatyckich.

Chociaż przepisy na Curried Goat mogą się od siebie różnić, większość z nich obejmuje przyprawienie mięsa mieszanką ostrej papryki Scotch Bonnet, curry, czosnku i soli. Na Grenadzie popularne jest również dodawanie do marynaty soku z limonki i imbiru.

Po podsmażeniu mięsa z olejem i cukrem w naczyniu, należy je gotować przez około kwadrans. Następnie dodaje się pozostałe składniki, w tym posiekane cebule, sos pomidorowy i curry.

Danie często podaje się z ryżem i grochem.

Delicious curry goat served in white bowl
Pyszna koza curry podana w białej misce, licencja: shutterstock/By Dubaune+Cas

Desery

Groundnut Sugar Cake

Groundnut Sugar Cake to pyszna, słodka przekąska deserowa, której bazę stanowią prażone, bądź pieczone orzeszki ziemne, polewane gęstym syropem, nadającym daniu zbitą strukturę.

Jeśli chodzi o wspomniany syrop, wytwarza się go z mieszanki imbiru, cukru i wrzącej wody.

Chocolate sherbet with nuts
Czekoladowy sorbet z orzechami, licencja: shutterstock/By MarinaD_37

Nutmeg Ice Cream

Nutmeg Ice Cream to kolejna gastronomiczna propozycja z Grenady. Jak sama nazwa wskazuje, Nutmeg Ice Cream są lodami z gałką muszkatołową, która obficie występuje na wyspie. Deser ten jest idealnym połączeniem świeżości i aromatu, jaki wydobywa się z tej egzotycznej przyprawy.

Ground nutmeg spice on the wooden background
Mielona gałka muszkatołowa na drewnianym tle, licencja: shutterstock/By Radoslaw+Szatkowski

Grenadian fudge

Grenadian fudge to grenadyjski deser podawany w formie cukrowej masy.

Do przygotowania tego dania należy użyć skondensowanego mleka, kremu kokosowego, masła, ekstraktu kokosowego, imbiru, ekstraktu waniliowego i angostury.

Po ugotowaniu mieszkanki wspomnianych składników pozostawia się ją do ostygnięcia na kilka minut. Następnie masę układa się w formie do pieczenia i wkłada do lodówki, aby stężała.

Na koniec, po wyciągnięciu z lodówki masa jest krojona na sześciennej bloki.

Grenadian fudge dostępne jest w wielu różnych odmianach, w tym imbirowej, kokosowej i z gałki muszkatołowej.

Fresh homemade peanut butter fudge or caramel fudge on light gray background
Świeże domowe krówki z masłem orzechowym lub karmelem na jasnoszarym tle, licencja: shutterstock/By nelea33

Cocoa balls

Cocoa balls, czyli kulki kakaowe, są przygotowywane z suszonych, prażonych i mielonych na gładką pastę ziaren kakaowych. Po wymieszaniu z przyprawami (cynamonem, liśćmi laurowymi i tymiankiem) danie jest właściwie gotowe. Aby nadać deserowi walorów estetycznych cocoa balls można również posypać na koniec wiórkami kokosowymi.

Delicious Coconut-Chocolate balls covered with grated coconut served in a coconut plate against white background. Copy space. Christmas, Indian burfi treat, healthy energising cookie concept
Pyszne kokosowo-czekoladowe kulki pokryte startym kokosem podane w kokosowym talerzu na białym tle. Miejsce na kopię. Boże Narodzenie, indyjski przysmak burfi, koncepcja zdrowego energetyzującego ciasteczka , licencja: shutterstock/By rontav

Coconut drops

Coconut drop to deser, którego podstawę stanowią miąższ kokosowy, imbir i brązowy cukier. Po dodaniu proszku do pieczenia, mąki, jajek i masła, słodka mieszanka nakładana jest na blachę do pieczenia łyżką i pieczona na złoty kolor.

To proste, ale smaczne danie, które jest popularne w wielu krajach karaibskich, zwłaszcza na Jamajce.

Baked coconut drop cookies with chocolate frosting glaze on white kitchen counter
Upieczone ciasteczka kokosowe z polewą czekoladową na białym blacie kuchennym, licencja: shutterstock/By Divineview+Photography

Zupy

Callaloo Soup

Callaloo Soup to danie w którym główną rolę odgrywa callaloo, roślina mająca twarde i zielone liście podobne do szpinaku, pochodząca z rośliny taro, rosnącej dziko na wielu wyspach karaibskich.

Chociaż przepisy na to danie mogą się różnić, do jego przyrządzenia zazwyczaj gotuje się liście taro, dodając mleko kokosowe, solonego dorsza lub mięso kraba, okrę, czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i inne przyprawy.

W innych przepisach na Callaloo Soup dodaje się również ziemniaki, szpinak, kurczaka i wołowinę.

Również tekstura zupy może być zróżnicowana. Czasami podaje się Callaloo Soup w formie gęstej zupy, innym razem miksuje się składniki, tworząc gładki krem.

Potrawa ta jest tradycyjnie spożywana w soboty.

Callaloo Soup  Trinidadian style with sweet potatoes for restaurant
Zupa Callaloo w stylu trynidadzkim ze słodkimi ziemniakami dla restauracji, licencja: shutterstock/By Brandon+Assoon101

Lambie Souse

Lambie Souse to danie w formie bulionu, które przygotowuje się na bazie warzyw, marynowanego mięsa wieprzowego, przypraw i skorupy mięczaka. Nazwa ta może zatem wprowadzić niektóre osoby w błąd, bowiem słowo ”lambie” w języku angielskim odnosi się do jagniątka.

Dla uzyskania aromatycznego wywaru, kucharze na Karaibach dodają również często do tego dania ziemniaki, marchewki, cebule, okrę, a także sól, czarny pieprz, ziele angielskie, kolendrę i inne przyprawy. W niektórych wersjach dodaje się także kluski.

This is known as a broth in the Caribbean. Carrots, dumplings, fish and the oh so delicious gravy with other vegetables and ground provisions in the mix.
Na Karaibach jest to znane jako rosół. Marchew, pierogi, ryba i pyszny sos z innymi warzywami i mielonym prowiantem w mieszance. , licencja: shutterstock/By Killerind

Przekąski

Roti

Roti to przekąska będąca pieczywem w formie placka, nadziewanego wołowiną, kurczakiem, rybą, bądź mięsem kozim w marynacie curry.

Podobnie jak wiele innych potraw, roti zostało sprowadzone na wyspy Karaibskie przez przybyszy z subkontynentu indyjskiego, gdzie stało się ono popularnym daniem bogatych kulinarnie kuchni krajów położonych na Antylach.

A traditional Caribbean curry roti wrap
Tradycyjny karaibski wrap curry roti, licencja: shutterstock/By EQRoy

Miąższ kakaowy

Kosztowanie świeżego miąższu z ziaren kakaowych na Grenadzie w formie przekąski, gwarantuje niesamowite doznania smakowe, które warto poznać będąc na Grenadzie. Wyjątkowy, owocowy, nieco cierpki i kwaśny smak z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.

Choć ręczne odczepienie miąższu może być trudne za pierwszym razem, warto podjąć wysiłek dla wyjątkowego smaku. Oprócz walorów smakowych, miąższ jest również niezwykle odżywczy.

Close-up of ripe fresh slide cocoa pods, half-in cut cocoa fruit revealing the white flesh inside on white wooden background
Zbliżenie na dojrzałe świeże strąki kakao, przekrojone na pół owoce kakaowca odsłaniające biały miąższ w środku na białym drewnianym tle, licencja: shutterstock/By NarongKhueankaew

Doubles

Doubles to popularny, karaibski street-food, wywodzący się z Trynidadu i Tobago, którego korzenie sięgają Indii.

Przekąska ta składa się z dwóch baras z kurkumą (placków smażonych na patelni) wypełnionych curry channa (curry z ciecierzycą) i chutney (indyjski sos owocowo-warzywny).

Przekąskę tą zazwyczaj spożywa się na śniadanie, ale także czasami w formie lunchu lub kolacji.

Authentic Trinidad Food Caribbean Culture
Autentyczne jedzenie z Trynidadu, kultura karaibska, licencja: shutterstock/By Global+By+Gaymes

Napoje

Rum

Grenada jest również miejscem, które zawdzięcza swoją popularność produkcji rumu. Oprócz próbowania tego wyjątkowego trunku w formie drinków w licznych na Grenadzie barach, można odwiedzić dostępne na miejscu destylarnie, takie jak River Antoine Rum Distillery, w których mamy okazję obserwować proces produkcji rumu. Wybranie się do takiego miejsca pozwala poznać tajniki wytwarzania tego karaibskiego napoju i zrozumieć jego znaczenie dla kultury Grenady. Niezapomniane wrażenia z degustacji rumu i poznawania historii jego produkcji to nieodłączna część wizyty na tej urokliwej wyspie.

Jeśli mówimy o rumie, warto również wspomnieć o koktajlu rum punch, który jest niezwykle popularny na Karaibach. Najczęstszymi składnikami tego napoju są: sok z limonki, pomarańczy i ananasa, syrop grenadina, szczypta startej gałki muszkatołowej i oczywiście rum.

Rum punch in tiki glasses garnished with orange slices and a cherry with copy space
Poncz rumowy w szklankach tiki przyozdobionych plastrami pomarańczy i wiśnią z miejscem na kopię, licencja: shutterstock/By ElenaVeselova

Carib

Piwo Carib jest jednym z najpopularniejszych tego typu trunków na Karaibach.

Dzięki kolorowi płynu i designowi butelki kojarzącym się z wakacjami pełnymi złotego, karaibskiego słońca oraz świeżym i intensywnym aromatom, kosztowanie tego piwa w schłodzonej, odświeżającej formie jest świetnym pomysłem na spędzenie leniwego, upalnego popołudnia.

Zawartość alkoholu w napoju wynosi 5,2%.

delicious refreshing cold mug of beer and sunglasses in a sunny day at the caribe,
pyszny orzeźwiający zimny kufel piwa i okulary przeciwsłoneczne w słoneczny dzień na caribe, licencja: shutterstock/By ArthurVerea

Cocoa Tea

Cocoa Tea to gorący napój przygotowany z naturalnego kakao, mleka, wody, liścia laurowego, cynamonu i gałki muszkatołowej.

Dzięki wspomnianym przyprawom, napój ten jest nieco bardziej wyrazisty od gorącej czekolady.

Cocoa Tea często serwuje się w towarzystwie smacznych, lokalnych, karaibskich deserów.

kobiece ręce trzymając kubek gorącej herbaty
kobiece ręce trzymając kubek gorącej herbaty, licencja: shutterstock/By annafotyma

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe można używać do wielu wcześniej opisanych dań, dodając im egzotycznego smaku i odpowiedniej konsystencji, a także spożywać je na surowo.

Choć jest ono dostępne na Grenadzie zarówno w puszkach, jak i w proszku w supermarketach, większość mieszkańców preferuje tradycyjny sposób przygotowywania tego napoju z wody i rozdrobnionego lub startego kokosa.

Kokos i szklanka mleka kokosowego na drewnianym tle. Zdrowe jedzenie.
Kokos i szklanka mleka kokosowego na drewnianym tle. Zdrowe jedzenie., licencja: shutterstock/By vitals

Autor: Michał Jakoniuk – pasjonata podróży i poznawania nowych kultur. Swoją pasję do zwiedzania nowych miejsc w trakcie studiów łączył z wykopaliskami archeologicznymi w których uczestniczył. Choć aktualnie rzadziej podróżuje, pielęgnuje swoje zainteresowania związane z podróżami i turystyką w pracy, pisząc artykuły tematyczne. Oprócz zajmowania się copywritingiem, od kilku lat jest aktywnym korepetytorem.

Poprzedni

Najbardziej instagramowe miejsca na Grenadzie – gdzie zrobić zdjęcia!

Hotele Grenada – lista TOP rekomendowanych noclegów

Następny

Dodaj komentarz