Oprócz rajskich plaż i przepięknych widoków, na Grenadzie znajdziemy wiele wyjątkowych smaków i kulinarnych specjałów, których korzenie znajdują się często w Indiach czy Afryce. W tym artykule zaprezentujemy różnorodne przysmaki popularne na Grenadzie. Przedstawimy interesujące specjały kulinarne w skategoryzowanej formie, obejmującej dania główne, desery, zupy, przekąski i napoje.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Dania główne
Pelau
Jednym z kluczowych dań, które trzeba spróbować będąc na Grenadzie, jest Pelau, tradycyjne danie z ryżem, które stanowi integralną część kuchni Karaibów.
Podstawowymi składnikami dania są: mięso (zazwyczaj kurczak lub wołowina), ryż, groch, mleko kokosowe i cukier.
Jeśli chodzi o dodatki, często stosowanymi przyprawami, które wzbogacają smak dania są: kardamon, goździki, kminek i kolendra.
Podczas przygotowywania dania mięso jest karmelizowane, a pozostałe składniki dodawane są stopniowo, tworząc ciemnobrązowy gulasz.
W wersji z kurczakiem, mięso jest obtaczane w cukrze, nadającym potrawie subtelnej słodyczy.
Oil Down
Oild Down to jednogarnkowy gulasz, będący prawdziwym, narodowym daniem wyspy. Zazwyczaj zawiera on takie składniki jak mięso, ryby, kluski, warzywa, mleko kokosowe, kurkumę i chlebowiec, które gotuje się w mleku kokosowym.
Nazwa potrawy odnosi się do procesu wchłaniania przez składniki oleju z mleka kokosowego lub osadzania się ich na dnie.
Termin „oil down” jest również używany na określenie tradycyjnej imprezy sąsiedzkiej, podczas której przygotowuje się i spożywa to danie.
Crab Back
Będąc na Grenadzie z pewnością warto też skosztować potrawy zwanej Crab Back, podawanej często w formie śniadania.
Jak wygląda proces przygotowania Crab Back? Po ugotowaniu kraba należy wyjąć z niego mięso i wymieszać je z papryką, cebulą, czosnkiem i bułką tartą. Taki farsz wkłada się następnie w miejsce wyjętego mięsa.
Curried Goat
Curried Goat to danie przyrządzane w formie curry z mięsa koziego, które zostało wprowadzone na Karaiby za pośrednictwem diaspor południowoazjatyckich.
Chociaż przepisy na Curried Goat mogą się od siebie różnić, większość z nich obejmuje przyprawienie mięsa mieszanką ostrej papryki Scotch Bonnet, curry, czosnku i soli. Na Grenadzie popularne jest również dodawanie do marynaty soku z limonki i imbiru.
Po podsmażeniu mięsa z olejem i cukrem w naczyniu, należy je gotować przez około kwadrans. Następnie dodaje się pozostałe składniki, w tym posiekane cebule, sos pomidorowy i curry.
Danie często podaje się z ryżem i grochem.
Desery
Groundnut Sugar Cake
Groundnut Sugar Cake to pyszna, słodka przekąska deserowa, której bazę stanowią prażone, bądź pieczone orzeszki ziemne, polewane gęstym syropem, nadającym daniu zbitą strukturę.
Jeśli chodzi o wspomniany syrop, wytwarza się go z mieszanki imbiru, cukru i wrzącej wody.
Nutmeg Ice Cream
Nutmeg Ice Cream to kolejna gastronomiczna propozycja z Grenady. Jak sama nazwa wskazuje, Nutmeg Ice Cream są lodami z gałką muszkatołową, która obficie występuje na wyspie. Deser ten jest idealnym połączeniem świeżości i aromatu, jaki wydobywa się z tej egzotycznej przyprawy.
Grenadian fudge
Grenadian fudge to grenadyjski deser podawany w formie cukrowej masy.
Do przygotowania tego dania należy użyć skondensowanego mleka, kremu kokosowego, masła, ekstraktu kokosowego, imbiru, ekstraktu waniliowego i angostury.
Po ugotowaniu mieszkanki wspomnianych składników pozostawia się ją do ostygnięcia na kilka minut. Następnie masę układa się w formie do pieczenia i wkłada do lodówki, aby stężała.
Na koniec, po wyciągnięciu z lodówki masa jest krojona na sześciennej bloki.
Grenadian fudge dostępne jest w wielu różnych odmianach, w tym imbirowej, kokosowej i z gałki muszkatołowej.
Cocoa balls
Cocoa balls, czyli kulki kakaowe, są przygotowywane z suszonych, prażonych i mielonych na gładką pastę ziaren kakaowych. Po wymieszaniu z przyprawami (cynamonem, liśćmi laurowymi i tymiankiem) danie jest właściwie gotowe. Aby nadać deserowi walorów estetycznych cocoa balls można również posypać na koniec wiórkami kokosowymi.
Coconut drops
Coconut drop to deser, którego podstawę stanowią miąższ kokosowy, imbir i brązowy cukier. Po dodaniu proszku do pieczenia, mąki, jajek i masła, słodka mieszanka nakładana jest na blachę do pieczenia łyżką i pieczona na złoty kolor.
To proste, ale smaczne danie, które jest popularne w wielu krajach karaibskich, zwłaszcza na Jamajce.
Zupy
Callaloo Soup
Callaloo Soup to danie w którym główną rolę odgrywa callaloo, roślina mająca twarde i zielone liście podobne do szpinaku, pochodząca z rośliny taro, rosnącej dziko na wielu wyspach karaibskich.
Chociaż przepisy na to danie mogą się różnić, do jego przyrządzenia zazwyczaj gotuje się liście taro, dodając mleko kokosowe, solonego dorsza lub mięso kraba, okrę, czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i inne przyprawy.
W innych przepisach na Callaloo Soup dodaje się również ziemniaki, szpinak, kurczaka i wołowinę.
Również tekstura zupy może być zróżnicowana. Czasami podaje się Callaloo Soup w formie gęstej zupy, innym razem miksuje się składniki, tworząc gładki krem.
Potrawa ta jest tradycyjnie spożywana w soboty.
Lambie Souse
Lambie Souse to danie w formie bulionu, które przygotowuje się na bazie warzyw, marynowanego mięsa wieprzowego, przypraw i skorupy mięczaka. Nazwa ta może zatem wprowadzić niektóre osoby w błąd, bowiem słowo ”lambie” w języku angielskim odnosi się do jagniątka.
Dla uzyskania aromatycznego wywaru, kucharze na Karaibach dodają również często do tego dania ziemniaki, marchewki, cebule, okrę, a także sól, czarny pieprz, ziele angielskie, kolendrę i inne przyprawy. W niektórych wersjach dodaje się także kluski.
Przekąski
Roti
Roti to przekąska będąca pieczywem w formie placka, nadziewanego wołowiną, kurczakiem, rybą, bądź mięsem kozim w marynacie curry.
Podobnie jak wiele innych potraw, roti zostało sprowadzone na wyspy Karaibskie przez przybyszy z subkontynentu indyjskiego, gdzie stało się ono popularnym daniem bogatych kulinarnie kuchni krajów położonych na Antylach.
Miąższ kakaowy
Kosztowanie świeżego miąższu z ziaren kakaowych na Grenadzie w formie przekąski, gwarantuje niesamowite doznania smakowe, które warto poznać będąc na Grenadzie. Wyjątkowy, owocowy, nieco cierpki i kwaśny smak z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.
Choć ręczne odczepienie miąższu może być trudne za pierwszym razem, warto podjąć wysiłek dla wyjątkowego smaku. Oprócz walorów smakowych, miąższ jest również niezwykle odżywczy.
Doubles
Doubles to popularny, karaibski street-food, wywodzący się z Trynidadu i Tobago, którego korzenie sięgają Indii.
Przekąska ta składa się z dwóch baras z kurkumą (placków smażonych na patelni) wypełnionych curry channa (curry z ciecierzycą) i chutney (indyjski sos owocowo-warzywny).
Przekąskę tą zazwyczaj spożywa się na śniadanie, ale także czasami w formie lunchu lub kolacji.
Napoje
Rum
Grenada jest również miejscem, które zawdzięcza swoją popularność produkcji rumu. Oprócz próbowania tego wyjątkowego trunku w formie drinków w licznych na Grenadzie barach, można odwiedzić dostępne na miejscu destylarnie, takie jak River Antoine Rum Distillery, w których mamy okazję obserwować proces produkcji rumu. Wybranie się do takiego miejsca pozwala poznać tajniki wytwarzania tego karaibskiego napoju i zrozumieć jego znaczenie dla kultury Grenady. Niezapomniane wrażenia z degustacji rumu i poznawania historii jego produkcji to nieodłączna część wizyty na tej urokliwej wyspie.
Jeśli mówimy o rumie, warto również wspomnieć o koktajlu rum punch, który jest niezwykle popularny na Karaibach. Najczęstszymi składnikami tego napoju są: sok z limonki, pomarańczy i ananasa, syrop grenadina, szczypta startej gałki muszkatołowej i oczywiście rum.
Carib
Piwo Carib jest jednym z najpopularniejszych tego typu trunków na Karaibach.
Dzięki kolorowi płynu i designowi butelki kojarzącym się z wakacjami pełnymi złotego, karaibskiego słońca oraz świeżym i intensywnym aromatom, kosztowanie tego piwa w schłodzonej, odświeżającej formie jest świetnym pomysłem na spędzenie leniwego, upalnego popołudnia.
Zawartość alkoholu w napoju wynosi 5,2%.
Cocoa Tea
Cocoa Tea to gorący napój przygotowany z naturalnego kakao, mleka, wody, liścia laurowego, cynamonu i gałki muszkatołowej.
Dzięki wspomnianym przyprawom, napój ten jest nieco bardziej wyrazisty od gorącej czekolady.
Cocoa Tea często serwuje się w towarzystwie smacznych, lokalnych, karaibskich deserów.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe można używać do wielu wcześniej opisanych dań, dodając im egzotycznego smaku i odpowiedniej konsystencji, a także spożywać je na surowo.
Choć jest ono dostępne na Grenadzie zarówno w puszkach, jak i w proszku w supermarketach, większość mieszkańców preferuje tradycyjny sposób przygotowywania tego napoju z wody i rozdrobnionego lub startego kokosa.
Autor: Michał Jakoniuk – pasjonata podróży i poznawania nowych kultur. Swoją pasję do zwiedzania nowych miejsc w trakcie studiów łączył z wykopaliskami archeologicznymi w których uczestniczył. Choć aktualnie rzadziej podróżuje, pielęgnuje swoje zainteresowania związane z podróżami i turystyką w pracy, pisząc artykuły tematyczne. Oprócz zajmowania się copywritingiem, od kilku lat jest aktywnym korepetytorem.