Co warto zjeść na Jamajce? – smaki Jamajki

Tagi , , , , , ,

Najlepsze lokalne dania z Jamajki łączą zwykle duszone, wolno gotowane lub grillowane owoce morza. Lub mięso z dużą ilością przypraw – często z ostrą papryką. Kuchnia jamajska to przede wszystkim smak, a ten wyspiarski kraj ma mnóstwo własnych wersji karaibskich dań. Od wyjątkowych zup po słynnego kurczaka jerk, Jamajka ma coś dla wszystkich mięsożerców. Ale dzięki restauracjom, które pozyskują warzywa z własnych gospodarstw, jest tu także wiele ofert dla wegetarian. Jeśli chcesz poznać lokalną scenę kulinarną i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty na Jamajce, warto zapoznać się z niektórymi najsłynniejszymi potrawami tego kraju. Oto te, których spróbowanie gorąco polecamy. Poznaj smaki Jamajki!

Wakacje w krajach tropikalnych. Krzesła plażowe, parasol i palmy na plaży.
Wakacje w krajach tropikalnych. Krzesła plażowe, parasol i palmy na plaży., licencja: shutterstock/By upslim
Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Zasmakuj w jerk

Wyczuwalny w ustach ostry smak jerk to jedna z ulubionych i najbardziej znanych potraw Jamajki. Nazwa określa metodę „szarpania” mięsa. Pokrywanie go marynatą i przyprawami, a następnie powolne wędzenie nad ogniem z drewna pimento, które nadaje potrawom specyficzny smak. Ziele angielskie, ciemna jagoda, która smakuje jak mieszanka cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej, jest podstawą każdej mieszanki. Boston Bay na północnym wybrzeżu jest tradycyjną ojczyzną jamajskiego jerk. Przydrożne stoiska z grillem ciągną się wzdłuż wjazdu do miasta. Kurczak, wieprzowina i kiełbasa to najpopularniejsze mięsa do szarpania, a podaje się je z chlebem.

Brązowy gulasz z kurczaka

Brązowy gulasz z kurczaka to danie komfortowe, znane i lubiane na Karaibach. Jamajka nie jest wyjątkiem, a przyprawy stosowane w jamajskiej wersji tego dania naprawdę przenoszą je na wyższy poziom. To danie składa się z kurczaka, który czasami jest smażony przed duszeniem, i warzyw, które są wolno gotowane z przyprawami i odmierzoną ilością wody, aż mięso jest miękkie, a sos jest pyszny, gęsty i jest prawdopodobnie najlepszą rzeczą, jaką kiedykolwiek próbowałeś w swoim życiu.

Smaki Jamajki – Curry goat

To na Jamajce danie najczęściej zarezerwowane na uroczystości takie jak wesela czy przyjęcia, prawdziwy festiwal smaków i aromatów ukryty w kulturze. Curry Goat wywodzi się z jamajskiej populacji Indian, którzy przywieźli na karaibską wyspę styl gotowania curry, który następnie rozwinął się w indo-jamajskie połączenie obu kultur. Kozie curry łączy intensywną mieszankę smaków, w tym czosnek, cebulę, tymianek, imbir i paprykę scotch bonnet. Przyprawy oblewają kawałki koziego mięsa i powoli gotują przez kilka godzin, aż do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Typowe dla kuchni jamajskiej są papryczki scotch bonnet, które nadają ostrego smaku, łagodzonego przez sos. Curry goat podaje się z ryżem lub smażonymi platanami.

Traditional Jamaican curried goat, jerk chicken and fried dumpling with rice and peas
Curry Goat, tradycyjne danie, Jamajka, licencja: shutterstock/By MagicBones

Kaszka orzechowa

Absolutnie pyszne, obfite, wegetariańskie śniadanie – kaszka orzechowa to bardzo typowe jamajskie danie, które kiedyś było serwowane głównie przez ulicznych sprzedawców, ale obecnie znajduje się w wielu jamajskich menu śniadaniowych, aby zaspokoić potrzeby turystów, którzy chcą go spróbować. Dla rastafarian kasza z orzeszków ziemnych jest podstawowym daniem, ponieważ jest całkowicie wegetariańska, ale jest również bardzo zdrowa i pełna białka. Jest łatwa do wykonania, a rezultat jest niezwykle przyjemny. Autentyczny jamajski przepis na kaszkę orzechową składa się z płatków owsianych, zblendowanych orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i gałki muszkatołowej lub listków cynamonu. Oczywiście istnieją warianty tych składników, gdzie owies zastępuje się czasem mąką kukurydzianą lub mlekiem kokosowym zastępuje się mleko skondensowane. Użyte składniki naprawdę zależą od miejsca wykonania.

Smaki Jamajki – Ryż z groszkiem

Ryż i groszek to ulubiony jamajski niedzielny obiad. Danie to składa się z prostego i zdrowego połączenia białego ryżu i groszku do wyboru, w tym fasoli nerkowej, groszku gungo i wielu innych. Na całej Jamajce wszyscy – bogaci, biedni, mężczyźni i kobiety – zasiadają do niedzielnego obiadu, aby cieszyć się parującą miską ryżu i groszku. Jeśli groch jest suszony, moczy się go przez noc, aby ułatwić jego gotowanie. Nie jest jednak konieczne wstępne namaczanie grochu, jeśli używasz szybkowaru. Po przygotowaniu, groszek gotuje się w mleku kokosowym przed dodaniem ryżu i przypraw na patelnię. Słodycz kokosa, ziemistość groszku i ciepło przypraw łączą się, tworząc danie, które kipi smakiem, pomimo prostych składników. Praktycznie wszyscy Jamajczycy z niecierpliwością czekają na ten pyszny posiłek pod koniec tygodnia, który zazwyczaj podaje się z kurczakiem i orzeźwiającą szklanką soku z marchwi, buraków.

Patty

To zdrowe jamajskie danie jest ulubionym na wyspach. Jako wszechstronne danie obiadowe, jamajski placek może być spożywany samodzielnie, ale jest również powszechnie podawany z chlebem kakaowym. Zasadniczo jamajski placek to płatkowe ciasto wypełnione różnymi pikantnymi nadzieniami. Ciasto uzyskuje swój charakterystyczny żółto-złoty kolor dzięki zastosowaniu żółtka jajka i kurkumy w procesie wytwarzania ciasta. Chociaż tradycyjnie jamajski placek przygotowuje się z nadzieniem wołowym, Jamajczycy od pokoleń eksperymentują z wieloma innymi pysznymi nadzieniami, w tym z kurczakiem, warzywami, serem, krewetkami. Podawane na gorąco, jamajskie patty to idealna przekąska lub lunch. W podobnym duchu do brytyjskiego pasty lub południowoamerykańskiej empanady, kreatywność kucharzy i szefów kuchni, jeśli chodzi o nadzienie, nie zna granic. Im więcej sprzedawców i rynków żywnościowych odwiedzisz, tym bardziej unikalne i interesujące smaki patty znajdziesz!

Spicy Jamaican beef turnovers with mint garnish
Patty, licencja: shutterstock/By Ezume Images

Bammy

Wykonany z gorzkiego manioku, bammy jest tradycyjnym płaskim chlebem na Jamajce, spożywanym już przez pierwotnych mieszkańców kraju. Istnieją dwie różne metody pieczenia bammy. Przy czym tradycyjna metoda jest podobna do rdzennie amerykańskiej metody robienia tortilli. Natomiast bardziej nowoczesna metoda pozwala uzyskać grubsze bammy, które przed podaniem zanurza się w mleku kokosowym. Bammy można jeść jak tortille lub jak każdy chleb pszenny. Z dowolnymi nadzieniami, jako przekąskę lub do każdego posiłku w ciągu dnia.

Callaloo

Callaloo to danie warzywne, które jest szeroko rozpowszechnione na wyspach karaibskich. Jego głównym składnikiem jest warzywo liściaste. Choć to, które konkretnie zostanie użyte, zależy od dostępności warzyw, która różni się w poszczególnych krajach na Karaibach. Na Jamajce danie callaloo jest zazwyczaj spożywane razem z solą. Przyprawione różnymi warzywami, a następnie gotowane na parze i podawane na śniadanie. Zazwyczaj podaje się ją z owocami chleba, zielonymi bananami, które zostały ugotowane, i pierogami.

Famous traditional Jamaican ackee & saltfish  breakfast, steamed callaloo seasoned with tomatoes, thyme, onions, escallion (scallion). Popular Caribbean culture food and healthy meal/ dish in Jamaica.
Callaloo., licencja: shutterstock/By Debbie Ann Powell

Pudding ze słodkiego ziemniaka

Prawdopodobnie nigdy nie jadłeś takiego deseru jak ten. Słodki ziemniak, mleko kokosowe, rodzynki, gałka muszkatołowa, cynamon i przyprawy łączą się w ten klasyczny jamajski przysmak. Dzięki pysznym warstwom kremu uformowanym zarówno na górze, jak i na dole, nietrudno zrozumieć, dlaczego kolejki po ten tradycyjny deser są tak długie. Gotuje się go w piecu dwutlenkowym na kuchence węglowej z gorącymi węglami na wierzchu garnka. Piekło na górze, piekło na dole i alleluja w środku – tak miejscowi tłumaczą tę metodę gotowania.

Smaki Jamajki – Ryba escovitch

Fish escovitch to jamajskie danie rybne. Escovitch rybny to chrupiąca smażona ryba posypana pikantnymi warzywami. Zdecydowanie jedno z pikantnych jamajskich dań! Zbierany sos to mieszanka białej cebuli, pasków marchwi, jagód ziela angielskiego (ziele angielskie) i papryki Scotch Bonnet.

Smaki Jamajki – jamajskie desery

Jamajska gizzada to kolejna popularna jamajska uczta! Gizzada to kokosowy przysmak z maślaną skórką wypełnioną mieszanką wiórków kokosowych, brązowego cukru, imbiru i oczywiście przypraw. Jamajska gizzada ma właściwie swoje portugalskie korzenie. Kokosowe krople to tradycyjny jamajski deser i bardzo lubiany! Kokosowe dropsy przypominają toffi, a deser jest słodki, gumowaty i ma wyjątkową konsystencję. Bardzo różni się od deseru, ponieważ ten nie zawiera mleka, śmietany i tym podobnych, a nawet nie wymaga pieczenia. Jamajski chleb bananowy ma bardziej tropikalny smak niż przepis na zwykły chleb bananowy. Ma pikantną limonkową polewę, która równoważy słodycz chleba bananowego. Składniki obejmują orzechy, kokos, limonkę i rum. Zawiera również cynamon, gałkę muszkatołową i oczywiście podstawową przyprawę z Jamajki – ziele angielskie.

TOP 15 najlepsze hotele All-Inclusive na Jamajce (wyspykaraibskie.pl)

Gotowy plan wycieczki objazdowej po Jamajce (wyspykaraibskie.pl)

Poprzedni

Jesień na Jamajce, pogoda we wrześniu, październiku i listopadzie

Jak dzwonić z Jamajki do Polski – Internet na Jamajce

Następny

Dodaj komentarz