Co warto zjeść na wyspie Aruba? – smaki Aruby

Tagi , , , , , ,

Potrawy, jak i gusta mogą być różne. Jednak niezaprzeczalny jest fakt, że warto poszerzać swoje smaki i podczas zagranicznych wyjazdów zdecydować się na spróbowanie tamtejszej kuchni. Aruba, która jest Karaibską wyspą, posiada bardzo wyrafinowane potrawy. Na kuchnię tej wyspy miały wpływ aż 90 narodowości i ich kultur, czyniąc ją niespotykaną i wartą zauważenia. Słynie z wielu wyśmienitych restauracji, kawiarni, a także pomniejszych lokali z przekąskami i napojami. Wśród potraw i smaków Aruby dania wyróżniające się wśród innych wysp Karaibskich, przesiąkniętych zarówno tradycją, jak i sezonowością poszczególnych składników. Warto poszukać i przetestować. Chociaż niektóre przysmaki, które ma nam do zaoferowania, by poczuć i zrozumieć, choć częściowo ich zachwalaną wartość. Co warto zjeść na wyspie Aruba?

Aruba turystyka kolorowy znak powitalny
Aruba turystyka kolorowy znak powitalny, licencja: shutterstock/By littlenySTOCK

Poniższe zestawienie pokazuje najpopularniejsze i warte spróbowania potrawy Aruby. Zarówno w postaci lekkich codziennych potraw, jak i niecodziennych smaków. Które można spróbować tylko w tych rejonach:

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

1. Pan Bati

Potocznie nazywany także „zmiażdżonym chlebem”. Jest on cienkim naleśnikiem wyrobionym na bazie mąki kukurydzianej. Dzięki której idealnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, a także zup. Jest idealnym dodatkiem do innych potraw, stosowana jak w przypadku naszego chleba, jednak jest także osobnym daniem, które można jeść samo. Idealnie smakuje na ciepło, wraz z dodatkiem masła. Można także spotkać wersję smażoną na głębokim tłuszczu. Wraz z nałożonym na wierzch serem holenderskim, którą serwuje się na specjalne okoliczności.

2. Holenderskie naleśniki

Naleśniki zna każdy, jednak warto także spróbować je w wersji holenderskiej. Różnią się one od znanych nam odpowiedników północnoamerykańskich i polskich. Są zdecydowanie cieńsze i bardziej płaskie. Podawane są z nadzieniem z dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono. Spożywane są na każdą porę dnia. Idealnie nadają się  zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. Lokalni mieszkańcy, a także turyści szczególnie polecają naleśniki z dwóch restauracji. Są to Linda’s Dutch Pancakes i The Dutch Pancake House, w których oferowanych jest aż 75 odmian, w tym także poffertjes, czyli małe wersje naleśnika z mąki gryczanej, z cukrem pudrem na wierzchu.

TOP 10 najpiękniejsze plaże na wyspie Aruba (wyspykaraibskie.pl)

3. Holenderskie przekąski imprezowe i barowe

W przypadku imprezy potrzebne są przekąski, a tych tu nie brakuje. Z najczęściej zamawianych możemy wyróżnić frinkandel (przyprawione mięso wieprzowe), bitterballen (klopsiki mięsne), kroket i smażone w głębokim tłuszczu kulki serowe. 

An overhead shot of three pancakes in a plate in Aruba
naleśniki, Aruba, licencja: shutterstock/By Wirestock Creators

4. Stobas (gulasz)

Popularną potrawą jest tamtejszy gulasz, zwany stobas. Jest nie tylko popularny, ale także wygodny i wart cieszenia się nim w gorących klimatach. Tradycyjnie sporządzany z wołowiny lub kozy. Znana jest także wersja calso stoba, będący gulaszem z muszli. Danie to serwowane jest zazwyczaj w restauracjach kuchni lokalnej. Obecnie istnieje wiele nowych kawiarni i restauracji, które przywracają ją do czołówki kuchni głównego nurtu i dodają własne akcenty, aby wyglądały bardziej atrakcyjnie na talerzu. Restauracja Eat Local Aruba spodoba się faną odkrywania nowego jedzenia w lokalnych sieciach jedzeniowych. Kolejną z restauracji na Arubie, którą trzeba odwiedzić, aby spróbować stobas i innych tradycyjnych potraw, jest Aruba Experience Café w Oranjestad.


5. Pastechi

To smażone w głębokim tłuszczu kieszenie z ciasta nadziewane niezliczonymi rodzajami smakołyków. Zwykle w pastach znajduje się ser, szynka, wołowina, kurczaka lub tuńczyka. Wypieki te mają kształt półksiężyca i są niezwykle popularnym elementem i dodatkiem do śniadań na wynos. Zwykle ludzie ustawiają się kolejkami do lokali serwujących pastechi, by zaopatrzyć się w swoje ulubione śniadanie i przekąskę do pracy bądź szkoły. Są one nieodłączną częścią tamtejszej kultury. Sprzedają je praktycznie wszędzie i jest łatwo dostępne. Jednym z najlepszych miejsc, w których można spróbować ich świeżych, jest trafnie nazwany Dom Pastechi w centrum Oranjestad przy Main Street za Renaissance Mall. Są przekąską dostępną do wszystkich i na każdą kieszeń. Zachęcają swoim smakiem, a także ceną.

Aruba breakfast with egg casserole, cheese pastechi and orange juice
pastechi, smaki Aruby, licencja: shutterstock/By BlueOrange Studio

6. Pisca Hasa i inne świeże ryby na Arubie

Aruba jest wyspą pełną morskich smakołyków wprost z pobliskich wód. Wiele restauracji serwuje świeże ryby będące przygotowywane na różne sposoby. Tradycyjnie obrabia się ją na oleju i smaży. Typowym połowem dnia z Aruby byłby filet lub cała ryba smażona lub grillowana i polana bogatym czerwonym sosem kreolskim z pomidorów, cebuli i papryki, z dodatkiem przypraw, takich jak papryka i zioła, takie jak „yerbe di hole”, będąca ostrym odpowiednikiem naszej bazylii. Inną wersją jest grilowany grouper ze świeżą salsą z mango i słodkim smażonym bananem w Cuba’s Cookin’ na Arubie. Najlepiej smakuje serwowana świeżo po złowieniu przez lokalnych rybaków. Gorąca ryba z grilla zdecydowanie jest warta polecenia.  Warto też polecić restaurację serwującą świeże ryby Cuba’s Cookin. Obowiązkowym daniem do spróbowania jest także Pescado a la Parrilla (grillowana granik), podawana z pysznymi dodatkami świeżej salsy z mango, czarnej fasoli i karmelizowanego babki lancetowatej.

7. Keri Keri

Danie pierwotnie robione z rekina, jednak możliwe do przygotowania dla każdego. Powstaje przez zmieszanie płatków duszonej lub resztek ryb z podsmażonym annato w proszku (achiote), świeżą bazylią, cebulą, selerem, pomidorem i zielonym pieprzem. Jest to danie popularne na Arubie, które najczęściej poda się z dodatkiem ryżu. 


8. Homar i Krewetki

Wartymi spóbowania owocami morza są nie tylko ryby, lecz także homar wraz z krewetkami. Są one łatwo dostępne, a świeżo złowione zachwycają swym smakiem. Warto spróbować lokalnych krewetek gotowanych na parze w legendarnym Charlie’s Bar w San Nicolas, otwartym tylko w porze lunchu. Nie zaszkodzi także poszukać lokalnego homara z grilla. Na Arubie homar jest zwykle podawany z grilla, ponieważ mięso tego rodzaju mniejszych, gęstszych homarów lepiej znosi ekstremalne temperatury niż jego atlantycki odpowiednik. Potrawy morza, to must have zarówno dla odwiedzających, jak i lokalnych mieszkańców.

Caribbean Red Snapper
Caribbean Red Snapper, licencja: shutterstock/By
Poprzedni

TOP 10 najpiękniejszych plaż na wyspie Aruba

Najbardziej Instagramowe miejsca na Arubie – gdzie zrobić zdjęcia!

Następny

Dodaj komentarz