Potrawy, jak i gusta mogą być różne. Jednak niezaprzeczalny jest fakt, że warto poszerzać swoje smaki i podczas zagranicznych wyjazdów zdecydować się na spróbowanie tamtejszej kuchni. Aruba, która jest Karaibską wyspą, posiada bardzo wyrafinowane potrawy. Na kuchnię tej wyspy miały wpływ aż 90 narodowości i ich kultur, czyniąc ją niespotykaną i wartą zauważenia. Słynie z wielu wyśmienitych restauracji, kawiarni, a także pomniejszych lokali z przekąskami i napojami. Wśród potraw i smaków Aruby dania wyróżniające się wśród innych wysp Karaibskich, przesiąkniętych zarówno tradycją, jak i sezonowością poszczególnych składników. Warto poszukać i przetestować. Chociaż niektóre przysmaki, które ma nam do zaoferowania, by poczuć i zrozumieć, choć częściowo ich zachwalaną wartość. Co warto zjeść na wyspie Aruba?
Poniższe zestawienie pokazuje najpopularniejsze i warte spróbowania potrawy Aruby. Zarówno w postaci lekkich codziennych potraw, jak i niecodziennych smaków. Które można spróbować tylko w tych rejonach:
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Spis treści
1. Pan Bati
Potocznie nazywany także „zmiażdżonym chlebem”. Jest on cienkim naleśnikiem wyrobionym na bazie mąki kukurydzianej. Dzięki której idealnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, a także zup. Jest idealnym dodatkiem do innych potraw, stosowana jak w przypadku naszego chleba, jednak jest także osobnym daniem, które można jeść samo. Idealnie smakuje na ciepło, wraz z dodatkiem masła. Można także spotkać wersję smażoną na głębokim tłuszczu. Wraz z nałożonym na wierzch serem holenderskim, którą serwuje się na specjalne okoliczności.
2. Holenderskie naleśniki
Naleśniki zna każdy, jednak warto także spróbować je w wersji holenderskiej. Różnią się one od znanych nam odpowiedników północnoamerykańskich i polskich. Są zdecydowanie cieńsze i bardziej płaskie. Podawane są z nadzieniem z dodatkami, zarówno na słodko, jak i na słono. Spożywane są na każdą porę dnia. Idealnie nadają się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. Lokalni mieszkańcy, a także turyści szczególnie polecają naleśniki z dwóch restauracji. Są to Linda’s Dutch Pancakes i The Dutch Pancake House, w których oferowanych jest aż 75 odmian, w tym także poffertjes, czyli małe wersje naleśnika z mąki gryczanej, z cukrem pudrem na wierzchu.
TOP 10 najpiękniejsze plaże na wyspie Aruba (wyspykaraibskie.pl)
3. Holenderskie przekąski imprezowe i barowe
W przypadku imprezy potrzebne są przekąski, a tych tu nie brakuje. Z najczęściej zamawianych możemy wyróżnić frinkandel (przyprawione mięso wieprzowe), bitterballen (klopsiki mięsne), kroket i smażone w głębokim tłuszczu kulki serowe.
4. Stobas (gulasz)
Popularną potrawą jest tamtejszy gulasz, zwany stobas. Jest nie tylko popularny, ale także wygodny i wart cieszenia się nim w gorących klimatach. Tradycyjnie sporządzany z wołowiny lub kozy. Znana jest także wersja calso stoba, będący gulaszem z muszli. Danie to serwowane jest zazwyczaj w restauracjach kuchni lokalnej. Obecnie istnieje wiele nowych kawiarni i restauracji, które przywracają ją do czołówki kuchni głównego nurtu i dodają własne akcenty, aby wyglądały bardziej atrakcyjnie na talerzu. Restauracja Eat Local Aruba spodoba się faną odkrywania nowego jedzenia w lokalnych sieciach jedzeniowych. Kolejną z restauracji na Arubie, którą trzeba odwiedzić, aby spróbować stobas i innych tradycyjnych potraw, jest Aruba Experience Café w Oranjestad.
5. Pastechi
To smażone w głębokim tłuszczu kieszenie z ciasta nadziewane niezliczonymi rodzajami smakołyków. Zwykle w pastach znajduje się ser, szynka, wołowina, kurczaka lub tuńczyka. Wypieki te mają kształt półksiężyca i są niezwykle popularnym elementem i dodatkiem do śniadań na wynos. Zwykle ludzie ustawiają się kolejkami do lokali serwujących pastechi, by zaopatrzyć się w swoje ulubione śniadanie i przekąskę do pracy bądź szkoły. Są one nieodłączną częścią tamtejszej kultury. Sprzedają je praktycznie wszędzie i jest łatwo dostępne. Jednym z najlepszych miejsc, w których można spróbować ich świeżych, jest trafnie nazwany Dom Pastechi w centrum Oranjestad przy Main Street za Renaissance Mall. Są przekąską dostępną do wszystkich i na każdą kieszeń. Zachęcają swoim smakiem, a także ceną.
6. Pisca Hasa i inne świeże ryby na Arubie
Aruba jest wyspą pełną morskich smakołyków wprost z pobliskich wód. Wiele restauracji serwuje świeże ryby będące przygotowywane na różne sposoby. Tradycyjnie obrabia się ją na oleju i smaży. Typowym połowem dnia z Aruby byłby filet lub cała ryba smażona lub grillowana i polana bogatym czerwonym sosem kreolskim z pomidorów, cebuli i papryki, z dodatkiem przypraw, takich jak papryka i zioła, takie jak „yerbe di hole”, będąca ostrym odpowiednikiem naszej bazylii. Inną wersją jest grilowany grouper ze świeżą salsą z mango i słodkim smażonym bananem w Cuba’s Cookin’ na Arubie. Najlepiej smakuje serwowana świeżo po złowieniu przez lokalnych rybaków. Gorąca ryba z grilla zdecydowanie jest warta polecenia. Warto też polecić restaurację serwującą świeże ryby Cuba’s Cookin. Obowiązkowym daniem do spróbowania jest także Pescado a la Parrilla (grillowana granik), podawana z pysznymi dodatkami świeżej salsy z mango, czarnej fasoli i karmelizowanego babki lancetowatej.
7. Keri Keri
Danie pierwotnie robione z rekina, jednak możliwe do przygotowania dla każdego. Powstaje przez zmieszanie płatków duszonej lub resztek ryb z podsmażonym annato w proszku (achiote), świeżą bazylią, cebulą, selerem, pomidorem i zielonym pieprzem. Jest to danie popularne na Arubie, które najczęściej poda się z dodatkiem ryżu.
8. Homar i Krewetki
Wartymi spóbowania owocami morza są nie tylko ryby, lecz także homar wraz z krewetkami. Są one łatwo dostępne, a świeżo złowione zachwycają swym smakiem. Warto spróbować lokalnych krewetek gotowanych na parze w legendarnym Charlie’s Bar w San Nicolas, otwartym tylko w porze lunchu. Nie zaszkodzi także poszukać lokalnego homara z grilla. Na Arubie homar jest zwykle podawany z grilla, ponieważ mięso tego rodzaju mniejszych, gęstszych homarów lepiej znosi ekstremalne temperatury niż jego atlantycki odpowiednik. Potrawy morza, to must have zarówno dla odwiedzających, jak i lokalnych mieszkańców.