Co warto zjeść na wyspie Curacao? – smaki Curacao

Tagi , , , , , ,

Curacao jest jedną z wysp wchodzących w skład Antyli Holenderskich, obok Aruby i Bonaire. Położona w południowej części Morza Karaibskiego. Niedaleko Wenezueli, jest popularnym miejscem dla nurków i miłośników sportów wodnych, ze względu na przepiękne rafy koralowe i bogate życie morskie. Curacao słynie głównie z rajskich plaż oraz bajecznie kolorowych domów w stylu holenderskim. A także z niebieskiego likieru Curacao, który powstał na wyspie pod koniec XIX wieku. W daniach serwowanych na Curacao dominują smaki karaibskie, kreolskie, azjatyckie, a także europejskie. Co warto zjeść na wyspie Curacao

Blue Curacao cocktail
Blue Curacao cocktail, licencja: shutterstock/By
Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Smaki Curacao – fabryka likieru w Landhuis Chobolobo

Landhuis Chobolobo znajduje się niedaleko od stolicy Curacao Willemstad, można tam łatwo dojechać wynajętym samochodem. Jest to jedno z najważniejszych atrakcji na wyspie, Fabryka likieru Curacao znajduje się w zabytkowym budynku w stylu kolonialnym, warto skorzystać z takiej wycieczki z przewodnikiem i dowiedzieć się wielu interesujących informacji o powstawaniu likieru Blue Curacao. Receptura trunku zawiera w swoim składzie głównie skórki gorzkich pomarańczy. Likier produkowany w wielu wersjach kolorystycznych. Oprócz niebieskiego może mieć kolor żółty, zielony albo czerwony, występuje również w wersji przezroczystej niebarwionej. Do zabarwiania likieru wykorzystuje się naturalne wyciągi z kwiatów. Oprócz obserwowania całego procesu produkcji w fabryce, można również wziąć udział w degustacji i skomponować drinki według własnego przepisu. W ramach wycieczki warto dowiedzieć się, jak powstaje popularny likier Blue Curacao, na miejscu turyści chętnie kupują także butelki z tym trunkiem.

Kuchnia Curacao – bogactwo produktów i łączenie różnych smaków

Nieodłącznym elementem każdej podróży jest kuchnia i wypróbowanie lokalnych potraw. Na Curacao popularne są nie tylko tradycyjne karaibskie potrawy, które są znane przede wszystkim z uderzających, mocnych i bogatych smaków przypominających kichnie afrykańska i kreolską. Historia kuchni karaibskiej związana jest z przywiezieniem na wyspy karaibskie niewolników z Czarnego Lądu. Afrykańscy niewolnicy łączyli swoją wiedzę na temat przypraw i warzyw, którą przywieźli ze swojej ojczyzny z tradycyjnymi daniami karaibskimi i włączali do tych potraw świeże warzywa i owoce. Najczęściej spotykane owoce na Curacao to juka, mango i papaja. Na wyspie rośnie wiele owoców sprzyjających zdrowej diecie, karaibskie potrawy, mimo ze są pikantne, należą do najzdrowszych dań na świecie. Po zniesieniu niewolnictwa na wyspach karaibskich, na Curacao zaczęli napływać do pracy mieszkańcy Indii i Chin. Wówczas miejscową kuchnie wzbogacono o potrawy przygotowane na bazie ryżu i curry, w połączeniu z tradycyjnymi potrawami na Karaibach powstało niepowtarzalne karaibskie curry.

Topical market with mangoes, plaintains and coconuts on Curacao
Co warto zjeść na wyspie Curacao, licencja: shutterstock/By Darryl Brooks

Ze względu na swoją lokalizację, Curacao słynie ze smacznych owoców morza. Dodawane do wielu klasycznych dań, do sałatek, gulaszu, a nawet do zwykłej jajecznicy. Popularne na wyspie jest kokosowe curry z krewetkami i krabowy pilaf. Powszechnie serwuje się także ryby, które podaje się w wersji grillowanej.

Desery na Curacao – dodawane do wszystkich potraw

Trzcina cukrowa jest popularnym produktem na wyspie, jest ona dodawana do wielu potraw. Desery zajmują bardzo ważną pozycję w menu wszystkich, nawet najlepszych restauracji, są serwowane prawie do wszystkich posiłków. Popularny Funchi, placek z mąki kukurydzianej podawany jest do wielu dań. Do przyrządzania deserów zazwyczaj oprócz trzciny cukrowej, wykorzystywany jest rum. Ponadto najbardziej popularne desery na Curacao to między innymi:

 – Kokada to słodka przekąska na bazie masy kokosowej i cukru zawijana w liście bananowca,

 – Bolo di caschupete to tradycyjny deser na Curacao przygotowany z orzeszków z nerkowca z cukrem trzcinowym i mąką,

 – Dutch stroopwafels to deser podobny do tradycyjnych holenderskich ciasteczek składających się z dwóch wafelków połączonych syropem karmelowym,

 – Batido to odżywczy koktajl owocowy przygotowany z ananasa, mango, papai i marakui.

Smaczne i orzeźwiające koktajle z owoców Kokomo są bardzo popularne i dodaje się je do wielu dań w barach na Curacao. Desery w karaibskiej kuchni zajmują o wiele wyższą pozycję niż w kuchni europejskiej, są tak samo ważne, jak dania główne.

Zima na wyspie Curacao, jaka pogoda i temperatura, co robić? (wyspykaraibskie.pl)

Ile kosztują wakacje na Curacao, co warto wiedzieć? (wyspykaraibskie.pl)

Kulinarne miejsca warte odwiedzenia na Curacao

Różnorodna mieszanka restauracji i barów na Curacao to możliwość spróbowania zarówno karaibskich smaków, jak i z kuchni całego świata. Kilka bardziej znanych restauracji, które warto odwiedzić to przede wszystkim:

  •  Karakter restauracja znajdująca się na terenie Resortu Coral, jest ona położona przy samej plaży, dlatego można spędzić tam nawet cały dzień, obsługa donosi dania również na leżaki znajdujące się na plaży. Restauracja serwuje smaczne dania mięsne, wegetariańskie i rybne.
  • Restauracja De Gouverneur jest bardzo popularna ze względu na dobrze jedzenie oraz ładny widok na kolorowe kamieniczki. Znajduje się w stolicy Curacao Willemstad w wyjątkowo pięknym zabytkowym budynku z widokiem na port. Warto skorzystać zarówno z balkonu, jak i dziedzińca, gdzie panuje interesujący lokalny klimat. W karcie oprócz tradycyjnych karaibskich dań, np. zupy z iguany można znaleźć również zupę z bananów, amerykańskie burgery, carpaccio, makaron z truflami i wiele innych lokalnych specjałów.
Curacao Island Fish Market at Willemstad, Curacao, Netherlands
Co warto zjeść na wyspie Curacao, owoce morza, licencja: shutterstock/By Solarisys
  • Blue View Sunset Tarrace to restauracja umieszczona na wysokim klifie nad Playa Forti. Z tarasu rozciąga się niezwykły krajobraz na lazurowe morze. I okoliczne klify, miejsce to znane ze świeżych ryb, tradycyjnych lokalnych potraw z iguany i owoców morza.
  • Number Ten znajduje się w Willemstad, to bardzo modne miejsce na wyspie. Można tam zjeść śniadanie i obiad, ale restauracja jest otwarta tylko w ciągu dnia, oferuje steki, ryby, owoce morza. I duży wybór dań wegetariańskich. Miejsce jest wyjątkowo stylowe, wykonane wyłącznie z naturalnych surowców z elementami karaibskimi. Dodatkowo na dziedzińcu rosną drzewa owocowe, kaktusy i dzikie rośliny, panuje luźna atmosfera.

Kuchnia Curacao w połączeniu ze spokojnym trybem życia sprawia, że wielu mieszkańców dożywa sędziwego wieku w dobrym zdrowiu i samopoczuciu.

Poprzedni

Jarabacoa – miasto pełne przygód na Dominikanie

Dlaczego warto polecieć na wyspy Trynidad i Tobago?

Następny

Dodaj komentarz