Co warto zjeść w Portoryko? – smaki Portoryko

Tagi , , , , , ,

Nie da się ukryć, że w obecnym czasie, coraz chętniej decydujemy się na dalsze wyjazdy. Dawniej królował wśród podróżnych Stary Kontynent i to zwiedzanie europejskich miast i stolic było dla nas zdecydowanie najważniejszym priorytetem. Obecnie jednak mamy ochotę a to, by wyjść daleko poza utarte standardy oraz schematy i doświadczyć czegoś zupełnie nowego. Często nasze podróże mają mocno kulinarny wydźwięk. Smakosze bowiem chcą próbować oryginalnych dań z różnych stron świata. Właśnie dlatego coraz częściej planujemy swoje wakacje w Portoryko. Trzeba sobie bowiem jasno powiedzieć, że tamtejsza kuchnia nie jest jedną z najsłynniejszych na Karaibach. Niemniej jednak jest ona smaczna i sycąca, a co najważniejsze także i wyjątkowo zdrowa. Wobec tego, jeśli wybieramy się na wakacje w Portoryko, wówczas jakich dań i smaków regionalnych powinniśmy tam spróbować? Jakie są smaki Portoryko?

Panorama San Juan, wybrzeże Portoryko
Panorama San Juan, wybrzeże Portoryko, licencja: shutterstock/By
Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Smaki Portoryko – Koniecznie spróbuj mofongo na wakacjach w Portoryko!

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że w Europie mało kto zna portorykańską kuchnię. Co ciekawe, nie jest ona również na tyle popularna, by znały ją inne, karaibskie kraje. Niemniej jednak warto zauważyć, że każdy z Portorykańczyków odżywia sie w wyjątkowo zdrowy i zbilansowany sposób. W diecie mieszkańców tej rajskiej wyspy dominują przede wszystkim owoce – a w szczególności banany. Portoryko to prawdziwy „lider” pod względem eksportu bananów, a drzewa te porastają praktycznie całą wyspę.

Wobec tego, jeśli faktycznie wybieramy się do tego kraju na wakacje, to koniecznie musimy spróbować mofongo. Jest to praktycznie jedno z tych dań, które uznawane jest za narodowe i znajdziemy je w każdej, szanującej się restauracji. Mofongo jednych z nas może wyjątkowo zachwycić, zaś innych nie koniecznie do siebie przekona. Czym jednak jest ten przysmak? Otóż mofongo to nic innego jak tłuczone banany. Które są następnie przesmażane i serwowane w formie puree. Mofongo w prestiżowych restauracjach serwuje się także pod inną postacią. Otóż puree z bananów nadziewane dodatkowo różnorodnymi owocami morza i podawane w wyjątkowo estetyczny sposób. Mofongo z owocami morza to najbardziej luksusowa i jednocześnie najdroższa wersja tego kultowego dania.

Nie zapomnij skosztować tostones!

Portorykańska kuchnia z pewnością zadziwi nie jednego Europejczyka, który postanowił właśnie tam spędzić swoje wakacje. Niemniej jednak warto sobie powiedzieć, że niektóre dania z pewnością zasługują na gromkie brawa i oklaski z naszej strony. Jedno z najbardziej znanych – tostones. Okazuje się, że jest to dość fantazyjna wersja dobrze nam znanych frytek. Warto jednak zauważyć, że portorykańskie tostones przygotowywane są z babki lancetowatej. Nie znajdziemy w nich więc ani grama ziemniaków. Co więcej, najlepsi kucharze wiedzą, jak ważna jest chrupkość tego przysmaku, więc tostones – w oryginalnej wersji – zawsze powinny być podwójnie smażone. Wówczas zyskują one niespodziewaną dotąd chrupkość, a także wyjątkowy smak. Najczęściej ta wersja frytek serwowana jest z serowym, czosnkowym lub ostrym dipem.

Ceviche and tostones for dinner
Smaki Portoryko, licencja: shutterstock/By

Musisz także spróbować zupy bananowej podczas wczasów w Portoryko!

Wspomniane już zostało, że jeśli mamy na myśli portorykańską kuchnię, wówczas musimy przygotować się na to, że banany stanowią jeden z najważniejszych jej składników. Portorykańczycy traktują ten owoc jako dobro narodowe, a co za tym idzie, to właśnie niepozorne banany stanowią podstawę większości dań regionalnej kuchni. Jeśli więc chcesz spróbować na wczasach w Portoryko regionalnego przysmaku, wówczas udaj się do najbliższej restauracji i zamów w niej zupę bananową. Faktem jest, że wygląd tego dania może Cię nieco zaskoczyć. Jest to bowiem zwykły przecier z dodatkiem korzennych przypraw. W tradycyjnej wersji tej zupy nie dodaje się mięsa, ani także żadnych, innych warzyw. Wielu turystów, którzy już zdecydowali się na spróbowanie tej zupy wskazują, że nieco przypominaq ona – z wyglądu – jedzenie dla niemowląt. Jednak smak może zachwycić większość z nas, szczególnie jeśli lubimy słodkie i sycące potrawy. Wówczas skosztowania tego dania nie możemy sobie odmówić.

Grillowane kotlety wieprzowe – idealna propozycja dla miłośników mięsa!

Portorykańska kuchnia, choć jest wyjątkowo zdrowa i smaczna, to jednak nie opiera się ona głównie na owocach. Okazuje się, że Portorykańczycy również przepadają za mięsem i cenią sobie jego soczyste i smakowite kawałki. Na wyspie króluje głównie wieprzowina, która również uważana jest za jeden, z narodowych przysmaków. Przygotowywane są z niej smakowite kotlety, które poddaje się obróbce termicznej na zasadzie grillowania lub smażenia. Tradycyjna wersja portorykańskich kotletów wymaga tego, by mięso przed samą obróbką termiczną zostało solidnie zamarynowane – zarówno w ziołach jak i w nieco pikantniejszych przyprawach. Co więcej, protorykańscy kucharzenie mają w zwyczaju rozbijania mięsa na cienkie „placuszki” czy też panierowania go w bułce tartej. Portorykańskie kotlety są grube, sycące i niezwykle aromatyczne. Najbardziej prestiżowe restauracje podają je nie tylko z dodatkami, ale także ze „skwarkami”. Są one mocno podpieczoną, wieprzową skórką, która nadaje całemu daniu niezwykłej chrupkości.

Nie możesz opuścić Portoryko bez spróbowania arepa!

Arepa to również jedno z najpopularniejszych dań portorykańskiej kuchni. Nie da się ukryć, że ten przysmak powinien każdemu z nas dość mocno przypaść do gustu. Arepa to nic innego jak rodzaj niewielkiej tortilli z odpowiednim nadzieniem. Ta tortilla ma okrągłą formę i spłaszczony kształt. Zwykle jej średnica nie przekracza 10 – 20 centymetrów. Przygotowuje się ją z mąki kukurydzianej, dzięki czemu po usmażeniu jest ona wyjątkowo chrupiąca i smaczna. Nadzienia arepa są tak naprawdę mocno zróżnicowane. Podstawowo, danie to występuje w wersji mięsnej – zarówno łagodnej jak i pikantnej. Wówczas arepa faszeruje się szarpaną wołowiną z dodatkiem odpowiednich warzyw i przypraw. Jednocześnie jeśli przebywamy obecnie na diecie bezmięsnej, wówczas możemy zamówić arepa z samymi warzywami. Marynowane i grillowane, a następnie wkładane do wnętrza tortilli. Danie to z całą pewnością podbije nasze kubki smakowe i zagwarantuje nam prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Ceny w Portoryko i koszty życia (wyspykaraibskie.pl)

Przekąska jibarito również musi znaleźć się w Twoim menu!

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że Portorykańczycy kochają dania szybkie, łatwe w przygotowaniu, a także przekąski. Zwykle to właśnie od nich zaczynają dzień, kiedy spieszą się do pracy czy na szkolne zajęcia. Wówczas, jeśli Ty również chcesz wtopić się w portorykański styl życia, to musisz koniecznie spróbować jibarito. Jest to nic innego jak smażona kanapka, która jednak nie bazuje na chlebie. Zamiast niego wykorzystuje się smażone warzywa liściaste, które są wyjątkowo chrupiące. We wnętrzu kanapki możemy znaleźć dosłownie wszystko – w zależności od naszych preferencji. Możemy skusić się na szarpaną wołowinę, sałate, pomidrory, ogórki i cebulę. Dodatkowo możemy także wybrać ulubiony rodzaj sera. Całe jibarito wykańczane jest sosem czosnkowym na bazie kremowego majonezu. Tego dania z pewnością nie możemy pominąć podczas wymarzonych, portorykańskich wakacji.

Homemade Puerto Rican Jibarito Steak Sandwich with Lettuce and Tomato
Smaki Portoryko, licencja: shutterstock/By Brent Hofacker

Koniecznie spróbuj także picadillo – nie pożałujesz!

Jeśli zależy Ci na tym, by spróbować jednego z najpopularniejszych dań portorykańskiej kuchni, wówczas wybierając się do restauracji zamów picadillo. Danie to z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu przybyszowi z Europy. Zastanawiasz się czym jest picadillo? Otóż najprościej mówiąc jest to nic innego jak tylko faszerowana papryka z ryżem. Niemniej jednak to właśnie w nadzieniu kryje się cały smak. Przygotowuje się je najczęściej z marynowanej i drobno zmielonej wołowiny, pomidorów, rodzynek, a także oliwek. Takie danie oczywiście można zamówić w różnorodnych wariacjach – nawet i tych, które nie zawierają mięsa. Serwowane w towarzystwie ryżu i zestawu surówek. Jeśli więc będziesz na wakacjach w Portoryko, to właśnie picadillo może zagwarantować Ci prawdziwą ucztę dla Twojego podniebienia!

zbliżenie talerza z ceramiki z picadillo, tradycyjne danie w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, podawane z ryżem
smaki Portoryko, zbliżenie talerza z ceramiki z picadillo, tradycyjne danie w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, podawane z ryżem, licencja: shutterstock/By nito
Poprzedni

Gotowy plan wycieczki objazdowej po Portoryko

Kolonialne miasta i miasteczka w Portoryko – zwiedzanie

Następny

Dodaj komentarz