Co warto zjeść w Trynidadzie i Tobago? – smaki Trynidadu i Tobago

Tagi , , , , , , ,

Kuchnia Trynidadu i Tobago charakteryzuje się różnorodnością smaków i kultur kulinarnych. Dodatkowo nasze kubki smakowe mogą napotkać niesamowitą mieszankę najlepszych elementów kuchni europejskiej, afrykańskiej i indyjskiej, co umożliwi przeżycie niepowtarzalnych doznań. Jakie są smaki Trynidadu i Tobago?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Smaki Trynidadu i Tobago – Street Food

Black pudding

Jest daniem, którego nazwa może mylić. Nie ma zbyt wiele wspólnego z puddingiem, który większość z nas sobie wyobraża. Black pudding przygotowywany jest z krwi wieprzowej, owsa, cebuli i przypraw. Dodatkowo zazwyczaj spożywa się go w porach śniadaniowych lub jako przekąska. Ponadto często podaje się go z dodatkiem jajka i pieczywa.

Doubles

To danie, które składa się z cienkich placków roti (bardzo popularnych w tych rejonach). Które wypełnione są pikantnym curry z ciecierzycy (tzw. channa). Wersja klasyczna przyprawiana ostrą papryką. Ponadto to danie zazwyczaj sprzedawane przez ulicznych kucharzy jako danie lub przekąska na wynos. Dodatkowo dzięki swojemu smakowi i prostocie, Doubles stały się jednym z symboli trynidadzkiej kuchni.

Hand holding Trinidad doubles
doubles, licencja: shutterstock/By pansticks

Pholourie

To smakowite kulki z ciasta, które przygotowane jest z mąki soczewicy i ciecierzycy. Wypełnione aromatycznymi przyprawami i ziołami, takimi jak kminek rzymski, czosnek i kolendra. Na koniec kulki smażone na oleju do uzyskania złocistej barwy i chrupkości. Często danie podaje się z sosami tamarindowymi lub mango, dzięki czemu otrzymujemy świetne połączenie ostrości i kwaśności. 

Aloo pie

Kolejne popularne danie uliczne pochodzące z Trynidadu i Tobago. Znów dość proste, tym razem składa się z cienkiego placka z mąki, który wypełnia puree ziemniaczanym. Istotne jednak są dodatki użyte do dania, możemy poczuć smak cebuli, czosnku, kminu rzymskiego, curry i wiele innych. Całość dania jest smażona na oleju, aż do uzyskania chrupiącej złotej skórki. To również jest typ dania, które raczej podawane jest jako danie na wynos. Chociaż prostota jego wykonania sprawia, że często miejscowi przygotowują je w domu w czasie świąt. Odmianą Aloo Pie jest Beef Pie, które podawane jest z mięsem wołowym.

Saheena

Tak jak poprzednie dania – jest daniem przekąskowym. Jego wykonanie można podzielić na dwie szkoły. Pierwsza mówi o tym, że danie przygotowane jest z placków z mąki pszennej, które są wypełnione pikantnym farszem z liści szpinaku, ciecierzycy, cebuli, czosnku i przypraw takich jak kminek rzymski i curry.  Druga szkoła mówi o wykonaniu tego dania z liści dasheen, mąki z żółtego grochu, kurkumy i różnych przypraw. W obu przypadkach całość smaży się na oleju aż do uzyskania chrupiącej i złotej skórki. Saheena często podaje się podczas hinduskich świąt i uroczystości, gdyż danie to mocno przypadło do gustu karaibskiej społeczności Hindusów. 

Saheena is an East Indian delicacy made in Trinidad, West Indies. Saheena is made from dasheen bush bhagi or spinach which is rolled, cut and battered in a split peas batter and deep fried in oil.
Saheena., licencja: shutterstock/By Nandani Bridglal

Smaki Trynidadu i Tobago – dania mięsne

Roti

To jedno z najbardziej popularnych dań, które pozwoli poznać smaki kuchni trynidadzko-tobagijskiej. Składa się z płaskiego chleba zrobionego z ciasta pszennego lub mąki ryżowej, który jest napełniony mięsem (chicken roti), rybami (fish roti) lub warzywami. Ponadto często jest podawane w formie wrapa z różnymi dodatkami.

True Trinidadian Food  From the Islands
Roti, licencja: shutterstock/By

Dlaczego warto polecieć na wyspy Trynidad i Tobago? (wyspykaraibskie.pl)

Pastelles

Tradycyjne danie tamtejszej kuchni, które zrobione jest z mąki kukurydzianej, lub z mąki z manioku, wypełnione mięsem (zwykle wieprzowiną), cebulą, papryką i przyprawami. Następnie zawinięte w liście bananowca i ugotowane na parze.

Pelau

Jest daniem składającym się z mięsa (najczęściej z wołowiny lub kurczaka), ryżu, fasoli i warzyw, które gotowane są w aromatycznej mieszance przypraw i karmelizowanego cukru. Dodatkowo za niesamowity smak tego dania odpowiada technika długiego gotowania na wolnym ogniu. Ponadto często to danie podawane jest z mango, ogórkiem, surówką lub sosami.

Smaki Trynidadu i Tobago – dania wegetariańskie

Coo-Coo

Przygotowywane jest z mąki kukurydzianej, okra i aromatycznych przypraw. Mąka kukurydziana jest mieszana z wodą, następnie dodaje się do niej wcześniej pokrojoną okrę. Masę miesza się tak długo, aż osiągnie konsystencję pasty, wtedy kucharz dodaje aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, cebula, tymianek i pieprz i całość gotuje tak długo, aż masa zgęstnieje. Często danie podawane jest ze smażoną rybą oraz sosem z owoców morza.

Buljol

Jest wegetariańskim daniem śniadaniowym, które przyrządza się z suszonej ryby, pomidorów, cebuli, papryki, zielonej cebulki, chilli i aromatycznych przypraw takich jak czosnek, tymianek, kmin rzymski, kolendra i pieprz.

Callaloo

To zupa, do której przygotowania potrzebne są liście dasheen, mleczko kokosowe i przyprawy. Podczas przygotowywania potrawy, liście dasheen są krojone na małe kawałki i gotowane w mleczku kokosowym, następnie miksowane lub miażdżone do uzyskania gładkiej konsystencji. Callaloo doprawia się czosnkiem, pieprzem, dodać można również suszone krewetki lub cebulę. Zazwyczaj Callaloo podaje się jako danie obiadowe lub kolacyjne.

Smaki Trynidadu i Tobago – zupy

Fish Broth

Zupa morska, która przygotowywana jest z różnych rodzajów sezonowych ryb oraz warzyw. Podczas przygotowywania tego dania, ryby i warzywa są krojone na mniejsze kawałki i gotowane na wolnym ogniu w rosole lub bulionie. Ważnym elementem są również przyprawy, czyli najczęściej czosnek, tymianek, kolendra, pieprz. Często dodaje się również sok z cytryny, aby nadać kwasowości.

Corn Soup

Popularna zupa, do której przygotowania używa się kukurydzy, mleczka kokosowego, mięsa oraz aromatycznych przypraw. Dodatkowo kukurydza w tym zestawieniu gra główną rolę, jest krojona na mniejsze kawałki i gotowana w mleczku kokosowym z dodatkiem mięsa. Ponadto najczęściej przyprawiona czosnkiem, tymiankiem, kolendrą oraz pieprzem.

big pot of caribbean corn soup with corn, carrots, bread, pepper, onion, wooden pot spoon, shadow beni, chive, seasoning
Corn Soup, licencja: shutterstock/By Dos Imagery

Smaki Trynidadu i Tobago – na słodko

Kurma

Przygotowywana z ciasta smażonego na głębokim oleju, przyprawianego imbirem i pokryte zazwyczaj syropem z cukru trzcinowego. Wyczuwalne są również goździki i kardamon.

Close up shot of a local snack called Kurma which is made from flour and fried with a sugar coating. Macro shot of the caramelized white sugar coating.
Kurma , licencja: shutterstock/By imagefingerprint

Pone

Przygotowywane z tartego manioku, kokosa i dyni, do masy dodawany jest cukier, cynamon, mleko i rodzynki. Jest to ciasto lepkie i wilgotne.

Jak widać, smaki Trynidadu i Tobago są bardzo różnorodne i z pewnością trafią w gusta osób, które lubią aromatyczne, wyraźnie przyprawione potrawy. 

Poprzedni

Wycieczka do wodospadów El Nicho na Kubie – zwiedzanie

Najbardziej instagramowe miejsca na Gwadelupie – gdzie zrobić zdjęcia!

Następny

Dodaj komentarz