Pełna intrygujących aromatów i aromatycznych przypraw. Łącząca kulinarne wpływy kilku krain i zaskakująca smakowitymi połączeniami – kuchnia kubańska zachwyca różnorodnością tradycyjnych dań. Nie brak w niej również sycących zup i apetycznych deserów. Co warto wiedzieć o tradycji kuchni kubańskiej? Jakich dań warto spróbować, odwiedzając Kubę? Oto kilka ciekawych informacji dla wszystkich, którzy planują zwiedzić wyspę w przyszłości lub… szukają kulinarnych inspiracji. Pomogą im one przygotować kubańskie przysmaki we własnej kuchni!
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Co i jak jada się na Kubie?
Położenie Kuby sprawia, że wiele z jej tradycji – także tych kulinarnych – ochoczo czerpie z wpływów hiszpańskich, karaibskich, a nawet afrykańskich. Co więcej, w lokalnych daniach odnaleźć można również nawiązania do kuchni kreolskiej. A nawet pierwotnej kuchni plemion indiańskich, które dawniej zamieszkiwały te tereny. To sprawia, że mimo niezwykłej prostoty, jaką wyróżnia się kuchnia kubańska, nie brakuje w niej intrygujących połączeń i smakowitych duetów. Opinie o kubańskich mistrzach kuchni mówią, że potrafią oni stworzyć coś z niczego. Łącząc kilka składników w pełne charakteru i smaku dania. Także inspiracje płynące z Hiszpanii, Karaibów czy Afryki zachęcają Kubańczyków do kulinarnych eksperymentów, a turystów – do kosztowania lokalnych przysmaków. Czym zatem jeszcze może zaskoczyć kuchnia na Kubie?
Wyspa nie wyróżnia się rolniczym charakterem, co ma istotny wpływ na to, jakimi przysmakami i tradycyjnymi daniami może pochwalić się kubańska kuchnia. Przepisy chętnie korzystają z mięsnych dodatków, owoców morza, oraz ryb. Tworzą one doskonałe i pełne smaku duety z przyrządzanymi na różne sposoby warzywami oraz ryżem. Nie sposób pominąć egzotycznych inspiracji – orzeźwiających owoców czy słodkich deserów. Decydując się na spędzenie urlopu w jednym z kubańskich miasteczek, warto jednak mieć na uwadze fakt, że kubańska kuchnia, z której korzystają na co dzień mieszkańcy, różni się nieco od tej, która proponowana jest przybywającym tutaj turystom.
Doskonałym przykładem może być kubańskie śniadanie. W hotelach i modnych restauracjach otrzymamy zwykle omlety serwowane z dodatkiem szynki i sera lub konfitur z guajawy. A także świeże owoce, soki i kawę z mlekiem, podczas gdy codzienne kubańskie śniadanie to zazwyczaj omlet w bułce z jasnego pieczywa. Ciemny chleb nie wpisuje się w założenia tutejszych tradycji kulinarnych, podobnie jak… herbata.
Kubańska kuchnia – apetyczne trio prostoty, dodatków i… kulinarnej kreatywności.
Kubańska kuchnia nie stroni od aromatycznych składników, które znane i stosowane są także w kuchni polskiej – chociażby czosnku czy cebuli. Kulinarny repertuar uwodzi również zapachem przypraw – kminu, oregano czy kolendry. W połączeniu z kilkoma podstawowymi składnikami, jakie służą za podstawę wielu kubańskich dań, pozwala to tworzyć niezwykle aromatyczne kompozycje. Nie oznacza to jednak, że komponowane z udziałem tych składników dania będą podobne do znanych nam rodzimych potraw. Odwiedzając Kubę, warto otworzyć się zarówno na odmienne zasady przyprawiania dań i ich serwowania, jak i sam sposób konsumowania. W regionalnej kuchni znajdziemy egzotyczne dodatki, doskonale wpisujące się w klimat regionu. Przykładem może być odmiana pomarańczy. Której kwaśny smak staje się sposobem na podkreślenie charakteru niejednej kubańskiej potrawy. Nie tylko tej serwowanej w postaci deseru!
Kwaśny sok z cytrusów – cytryn, limonek czy właśnie rosnących tu odmian pomarańczy – staje się również podstawą wielu sosów, które podawane są najczęściej jako dodatek do mięs lub ziemniaków. W połączeniu ze składnikami takimi jak oliwa z oliwek, pomidory czy liście laurowe, wyróżnia się on niepowtarzalnym smakiem. Wspomnienie którego z pewnością warto zabrać ze sobą, wracając z urlopu lub wakacji na Kubie. Ciekawym jest fakt, że jedna z przypraw znalazła swoje miejsce w herbie Kuby. To właśnie laurowa gałązka będąca symbolem dumy i wspaniałości tego narodu, zdobi jedną ze stron trójdzielnej tarczy.
Tradycyjne kubańskie przepisy, których smak warto poznać
Odwiedzając Kubę, można odnieść wrażenie, że mięso stanowi główny składnik wielu tutejszych dań – trudno się z tym nie zgodzić. Na Kubie często wykorzystywana jest wieprzowina i wołowina. Drugi rodzaj mięsa odnajdziemy m.in. w niezwykle popularnym daniu, jakim jest ropa veja. Czyli duszona wołowina w sosie z pomidorów serwowana z dodatkiem posiekanej papryki. Całość tworzy apetyczną potrawę, która uznawana jest za jedną z najpopularniejszych na wyspie, stąd niemałym zaskoczeniem może być znaczenie jej nazwy – ropa veja oznacza w dosłownym tłumaczeniu… stare ubranie, co zdecydowanie kłóci się z charakterem tego smakowitego dania. Spędzając czas na wyspie, warto spróbować także moros y cristianos – dania, którego nazwę można przetłumaczyć jako “maurowie i chrześcijanie”. To swoiste nawiązanie do kolorów składników wykorzystywanych podczas przyrządzania potrawy – białego ryżu (w tym daniu podawany jest on z różnymi dodatkami) oraz czarnej fasoli.
Chociaż przepisy kuchni kubańskiej chętnie wykorzystują mięsne składniki, Kuba słynie także z perfekcyjnie przyrządzanych owoców morza oraz ryb. Nie brak tu też dań o typowo jarskim charakterze. Co więcej – trudno odmówić im zarówno apetycznego wyglądu, jak i walorów smakowych. Wielbiciele warzywnych past rozsmakują się w sofrito – kubańskiej paście przyrządzanej ze smażonych na oliwie z oliwek papryki, czosnku i cebuli. Inną wegetariańską potrawą, której smak warto poznać, są smażone w różnych wersjach platany. Przepisy kubańskiej kuchni proponują serwować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W obu wersjach służą jako smakowity dodatek do uwielbianego i niezwykle popularnego na Kubie ryżu przyrządzanego na wiele sposobów. Odwiedzając wyspę, warto zdecydować się również na degustację bananów, które kubańczycy serwują na wiele rozmaitych sposobów. Popisowym przykładem lokalnego przysmaku są chociażby apetyczne placki bananowe, zwane tutaj Tostones al ajillo oraz Fu Fu– gotowane dojrzałe banany serwowane z oliwą i… skwarkami.
Czego warto spróbować, będąc na Kubie?
Z pewnością są to kubańskie sycące zupy – w większości stanowią one efekt hiszpańskich wpływów kulinarnych. Wiele receptur zostało nieco zmodyfikowanych, łącząc hiszpański charakter dania z kubańskimi akcentami i tworząc w ten sposób proste, a zarazem smakowite potrawy. Doskonałym przykładem dostępnych na Kubie zup będą chociażby przyrządzana na bazie mięsnego rosołu i bogata w sycące składniki ajiaco czy nieco skromniejsza pod względem użytych komponentów, jednak nie mniej apetyczna, sopa de ajo, której hiszpański rodowód doskonale łączy się z dodatkiem tutejszych tropikalnych roślin.
Słodycz egzotycznych specjałów – kubańskie desery
Przepisy kuchni kubańskiej pełne są również smakowitych deserów, które pozwalają odkrywać kulinarny charakter wyspy pod wieloma względami. Warto przekonać się, jak tropikalne inspiracje zachęcają do tworzenia kreatywnych przysmaków, które są w stanie podbić serce nie tylko przybywających tutaj turystów. Egzotyczny charakter Kuby kusi smakiem słodkich owoców – np. cytrusów, mango, ananasów – i przyrządzanych z ich udziałem specjałów. Warto sięgnąć po coquito blanco, czyli słodki deser na bazie miąższu kokosa. Miąższ tego orzecha podawany z cukrem można znaleźć także pod postacią innego słodkiego dania – Cucuruchu. Gdzie podawany jest w ciekawej formie, którą stanowi zawinięcie składników w palmowy liść. Alternatywą będą słodkie dania z bananów, np. chipsy bananowe lub dojrzałe platany smażone z cukrem. Kubańskie przepisy słyną także z kokosanek i capuchinos – niewielkich ciasteczek. Obu tych specjałów warto poszukać w lokalnych kubańskich cukierniach czy piekarniach.
Kubańska kuchnia zaskakuje także różnorodną ofertą street foodu – lokalne bary i budki serwujące kubańskie przysmaki znaleźć można w wielu kubańskich miastach. Czego warto skosztować? Przemierzając chociażby ulice Hawany, nie sposób nie spróbować chiviricos. To kukurydziane placuszki, które lokalni sprzedawcy oferują zarówno w wytrawnej wersji, jak i w towarzystwie słodkich dodatków. Innym pomysłem na odkrywanie miejskich specjałów będzie degustacja smażonych skórek wieprzowych – prawdziwego przysmaku na Kubie. Mieszkańcy wyspy uwielbiają także popcorn i pizzę, jednak ta w niczym nie przypomina włoskiego przysmaku – jest o wiele bardziej tłusta!
Bogactwo połączeń sprawia, że kuchnia kubańska, mimo swojej prostoty, może pochwalić się wieloma specjałami, którym trudno się oprzeć. Odtwarzane z prawdziwym kulinarnym kunsztem i sercem kubańskie przepisy zachwycają pod wieloma względami. Wszystko to sprawia, że wyprawa na Kubę może stać się także podróżą przez pełną smaku i aromatów krainę. Zmysł kulinarny i jakość używanych komponentów tworzą niezapomniane potrawy i aromatyczne dania. Otwartość na degustację lokalnych przysmaków sprawi, że ich smak pozostanie w pamięci na długo!
Przeczytaj więcej o wakacjach na Kubie: